Το σχέδιο για τη τοποθέτηση των καφέ κάδων σε Θέρμη και Καλαμαριά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το σχέδιο για τη τοποθέτηση των καφέ κάδων σε Θέρμη και Καλαμαριά



Αρχικά θα τοποθετηθούν σε χώρους εστίασης, λαϊκές αγορές και σταδιακά στο οδικό δίκτυο των δήμων Καλαμαριάς και Θέρμης - Το χρονοδιάγραμμα

Για τους καφέ κάδους και τη χωροθέτησή τους μίλησε ο μηχανικός Περιβάλλοντος στην Ανατολική ΑΕ, Δημήτρης Τσιφτελίδης, στην εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην κυκλική οικονομία: Πώς μπορούμε να φτάσουμε στην υψηλής ποιότητας ανακύκλωση», η οποία διεξάγεται στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου Collectors.

Ο καφέ κάδος χρησιμοποιείται για τα υπολείμματα τροφίμων και κλαδέματα από κήπους (οργανικά απόβλητα), τα οποία με τη συλλογή και επεξεργασία τους μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα με τη μέθοδο της κομποστοποίησης.



Kομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία αποδόμησης, (χωνέματος) υλικών φυτικής προέλευσης (φύλλα, κλαδιά κ.α.) τα οποία μετατρέπονται σε πλούσιο οργανικό μίγμα που βελτιώνει το χώμα και είναι άριστο λίπασμα στο κήπο. 
  
Ποια υλικά είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση:
1. Υπολείμματα λαχανικών (φύλλα και κοτσάνια)
2. Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν σπόρους)
3. Σάπια ή χαλασμένα φρούτα – Τσόφλια από αυγά
4. Λουλούδια από ανθοδοχεία (όχι ξυλώδη μέρη)
5. Φύλλα (ελιάς κ πεύκου σε μικρή αναλογία)
6. Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου (σε μικρές ποσότητες)
7. Κλαδιά δένδρων και θάμνων (τεμαχισμένα)
8. Υπολείμματα καφέ (λιχουδιά για γαιοσκώληκες)
9. Κομμένο γκαζόν (ανακατεύεται με τεμαχισμένα κλαδιά ή σε λεπτές στρώσεις
10. Υπολείμματα λαχανικών (πατατόφλουδες, βολβοί, φασόλια, αρακάς, κουκιά).
Στη κομποστοποίηση δεν χρησιμοποιούνται υλικά που δεν χωνεύουν και όσα υλικά σαπίζουν και δημιουργούν δυσάρεστες οσμές, δηλαδή:
1. πέτρες
2. πλαστικά, γυαλί, μεταλλικά αντικείμενα, τυπωμένο χαρτί (το μελάνι είναι δηλητήριο)
3. υπολείμματα φαγητών (κρέας, λίπη, κόκαλα, λάδι)
4. υλικά καθαρισμού και χημικά
5. φλούδες εσπεριδοειδών σε μεγάλες ποσότητες γιατί αυξάνουν την οξύτητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών της χώνευσης

 collectors2020.eu,voria.gr