Η ανακοίνωση της Αννας Τσιφτελίδου σχετικά με τους λόγους καταψήφισης του Προϋπολογισμού του Δήμου Θέρμης για το 2020 [video] - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η ανακοίνωση της Αννας Τσιφτελίδου σχετικά με τους λόγους καταψήφισης του Προϋπολογισμού του Δήμου Θέρμης για το 2020 [video]


Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Αννας Τσιφτελίδου σχετικά με τη καταψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Θέρμης  για το 2020 
στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/12/2019 :

 Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό!Το 2020 θα είναι μια χρονιά χωρίς μνημόνια αλλά με μικρότερη χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους.

 Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι μειωμένο κατά 600.000.000 €, γεγονός που επηρεάζει κυρίως την ΤΑ (σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα). 

Επιπλέον καταργείται το πρόγραμμα Φιλόδημος, το χρηματοδοτικό εργαλείο που με αντικειμενικά κριτήρια έφερε έργα στους Δήμους. Μένει έτσι στον αέρα η χρηματοδότηση έργων που είναι ήδη ενταγμένα και άλλων που είναι υπό ένταξη.

Με αυτήν αρχικά την αντικειμενική διαπίστωση και με το νέο αντισυνταγματικό νομοθετικό πλαίσιο ψήφισης των προϋπολογισμών, όπου έγκυρες θεωρούνται μόνο οι θετικές ψήφοι, καταψηφίσαμε τα δημοτικά τέλη και τον προϋπολογισμό του 2020.

Καταψηφίσαμε τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, γιατί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται είναι κατώτερη της αναμενόμενης και δεν αντιστοιχεί στο κόστος που πληρώνουν οι κάτοικοι!
Καταψηφίσαμε και τον κατά 2 εκατομμύρια € μειωμένο προϋπολογισμό της διοίκησης. 

Για άλλη μια φορά δεν προηγήθηκε της συζήτησης του προϋπολογισμού απολογισμός των πεπραγμένων, αξιολόγηση αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πενταετίας και ουσιαστική διαβούλευση με τους δημότες για την ιεράρχηση των έργων.

Στον προϋπολογισμό των εσόδων περιλαμβάνονται 13.955.799€ ανείσπρακτες απαιτήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών. Σκεφθείτε να εισέρρεαν αυτά τα χρήματα στο ταμείο του δήμου. Πώς να εισρεύσουν όμως, χωρίς συστηματική προσπάθεια είσπραξης, με το αόριστο πρόσχημα των δυσμενών γενικώς οικονομικών συνθηκών, χωρίς κατηγοριοποίηση με κοινωνικά κριτήρια υπέρ των οικονομικά αδυνάτων και χωρίς μια οργανωμένη νομική υπηρεσία (Πόσο παράδοξο είναι το γεγονός ότι σε ένα τόσο μεγάλο δήμο, το έτος 2019 δεν υπάρχει νομική υπηρεσία;)

Ο προϋπολογισμός εξόδων-λίγο από όλα. 

Με κονδύλια οικονομικά αόριστα, για ό,τι προκύψει και ό,τι ….. βγει ….. . Χωρίς σαφή θέση για τα έργα που θα γίνουν. Με επανάληψη-επαναφορά για πολλοστή φορά των ίδιων έργων: αποδυτήρια Αγ. Αντωνίου, παιδική χαρά Αγ. Παρασκευής, παιδική χαρά Σουρωτής, κλειστό Γυμναστήριο Ραιδεστού, κλειστό Γυμναστήριο Τριλόφου. 

Χωρίς καμία δέσμευση για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των οικισμών μας που έχουν έλλειμμα σε βασικές υποδομές, χωρίς νέες μελέτες και με λιγότερα έργα, ενώ παραμένουν επί έτη τα ίδια αυτονόητα αιτήματα των δημοτών για νερό, ηλεκτροφωτισμό, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές !!!

Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο προϋπολογισμός μιας διοίκησης που ξεκινά τώρα τη θητεία της και θα έπρεπε να ενισχύει τον πολιτισμό οργανωμένα και προγραμματισμένα σε όλους τους οικισμούς, να προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, ένα ολοκληρωμένο πλάνο με έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τοπική ανάπτυξη.

Η διοίκηση αυτή δεν έχει άλλοθι, ούτε μπορεί να καυχιέται για το έργο που έχει επιτελέσει, καθώς είναι η ίδια επί 20 και πλέον έτη. Θεωρητικά θα μπορούσε να ήταν η πλέον έμπειρη για ένα προϋπολογισμό με όραμα, με σαφή θέση για το πού θέλει να πάει το Δήμο. Αντίθετα αυτή τρέχει πίσω από τις ανάγκες, ασκεί διαχείριση αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και διεκπεραιωτικά και απηχεί ένα ξεπερασμένο μοντέλο περασμένων δεκαετιών που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.

Αυτός ο προϋπολογισμός που απηχεί αυτό το πνεύμα έλαβε την αρνητική μας ψήφο.



Ακολουθεί το video της συνεδρίασης :

Η γενική τοποθέτηση της Άννας Τσιφτελίδου από: 21' 22΄΄ ως 34΄.22΄΄ ή απευθείας στον σύνδεσμο: https://youtu.be/1XXk6wXdfr0?t=1294