Τελευταία Νέα:

Εμμηνόπαυση: Γιατί το σεξ είναι λιγότερο ικανοποιητικό;


Κάποιες γυναίκες, καθώς τα χρόνια περνούν και λίγο πριν αρχίσει η περίοδος της εμμηνόπαυσης, αισθάνονται λιγότερη ικανοποίηση από το σεξ.

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία αυξάνεται κατά 30% σε αυτό το χρονικό διάστημα και η ξηρότητα του κόλπου έχει μεγάλη επίδραση στην επιθυμία, τη διέγερση και γενικά την ικανοποίηση, σύμφωνα με έρευνα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής και ψυχικής κατάστασης, της γήρανσης, των χρόνιων ιατρικών προβλημάτων και της εμμηνόπαυσης. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά το πέρασμα στην εμμηνόπαυση προκαλεί ποικιλία βιολογικών αλλαγών στο σώμα κάθε γυναίκας, οδηγώντας σε κολπική ατροφία και ξηρότητα.

Παρότι προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει την επίδραση της κολπικής ατροφίας σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, η συγκεκριμένη έρευνα είναι μια από τις ελάχιστες που εκτίμησαν την επίδρασή της κατά το χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης, το μεταβατικό στάδιο στο οποίο σταδιακά οι ωοθήκες ξεκινούν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. 

Αυτό έδειξε ότι συγκεκριμένα συμπτώματα κολπικής ατροφίας, όπως η κολπική ξηρότητα, είναι πολύ πιο παρόντα κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Γενικά, ως αποτέλεσμα της κολπικής ξηρότητας, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση μειώθηκε όταν η σεξουαλική δυσλειτουργία αυξήθηκε περίπου 30% κατά την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση.

«Η έρευνα αυτή εξέτασε τη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 χρονών και επιβεβαίωσε τη σύνδεση μεταξύ κολπικής ξηρότητας και επιδείνωσης της σεξουαλικής λειτουργίας. Δεδομένης της υψηλής παρουσίας σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες, ο εντοπισμός ενός θεραπεύσιμου παράγοντα, όπως η κολπική ξηρότητα, μπορεί να επιτρέψει στις γυναίκες να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση» δήλωση η Στέφανι Φόμπιομ, ιατρική διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια