Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Οσίου Ευθυμίου στην Περιστερά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Οσίου Ευθυμίου στην Περιστερά


Τη μνήμη του Οσίου Ευθυμίου, του ιδρυτή της πανέμορφης εκκλησίας του Αγ. Ανδρέα τιμούν στην Περιστερά με τριήμερες εκδηλώσεις.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 όπου τελέστηκε ιερή αγρυπνία από τις 21:00.

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 18:00 θα τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός, ενώ την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα τελεστεί ο πανηγυρικός όρθρος και η θεία λειτουργία. 

Σύμφωνα με πηγές και ευρήματα ο οικισμός της Περιστεράς αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Ο Όσιος Ευθύμιος ίδρυσε τον 9ο αιώνα μ.Χ. την Μονή των Περιστερών κατόπιν οράματος. Σύμφωνα με την οδηγία που εξέλαβε στο όραμα, ο παλαιοχριστιανικός ναός του 4ου αιώνα αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα με τις τέσσερις αρχαίες κολώνες που διατηρούνται μέχρι σήμερα βρισκόταν πλησίον της νερομάνας, της βασικής πηγής νερού του οικισμού, ο οποίος είχε μετατραπεί σε στάνη προβάτων.

Ο Όσιος Ευθύμιος ο Νέος γεννήθηκε στην περιοχή της Άγκυρας το 823, ήταν παντρεμένος και είχε παιδιά. Τα εγκατέλειψε και έγινε μοναχός το 843 με το όνομα Ευθύμιος. Το 859 έρχεται στον Άθωνα. Λόγω συχνών πειρατικών επιδρομών μετακινείται αρκετά και περνάει από τον Άγιο Ευστράτιο και τα Βράσταμα Χαλκιδικής όπου ίδρυσε λαύρα. Επίσης στηλίτευσε έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ο οικισμός γύρω από τη Μονή του Αγίου Ανδρέα ανθίζει και χρόνια αργότερα, το 884 μ.Χ., ο Όσιος Ευθύμιος ο Νέος ιδρύει και γυναικείο μοναστήρι στην Περιστερά. 


Πριν την αναχώρηση του για τον Άθωνα ορίζει διαδόχους ηγούμενους των μοναστηριών τα εγγόνια του Μεθόδιο και Ευθυμία. 

Τον Οκτώβριο του 898 ασθένησε βαριά στην Ιερά Νήσο και στις 15 του ίδιου μήνα απεβίωσε. Η σωρός του μεταφέρθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στις αρχές Ιανουαρίου του 899 στην Περιστερά όπου και τάφηκε.

 Σήμερα, ο Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα είναι ο ενοριακός ναός της Περιστεράς και εντός του βρίσκονται τα λείψανα του Οσίου Ευθυμίου.