Έβρος: Περίεργες διελεύσεις ημίγυμνων μεταναστών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έβρος: Περίεργες διελεύσεις ημίγυμνων μεταναστών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα



Στο μικροσκόπιο των ελληνικών αστυνομικών Αρχών, με τη συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής (FRONTEX) έχουν μπει όσα περίεργα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τις διελεύσεις μεταναστών στη μεθοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στο Ορμένιο του Έβρου.  Μερικές εβδομάδες μετά τον εντοπισμό ομάδας 26 μεταναστών που φορούσαν μόνο τα εσώρουχά τους ή είχαν σακούλες δεμένες στη μέση για να καλύψουν τη γύμνια τους, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στην ίδια περιοχή. 

Αυτή τη φορά ήταν 14 μετανάστες, οι οποίοι εμφανίστηκαν ημίγυμνοι στο ίδιο σημείο, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ορμενίου, και υποστήριξαν πως τους «έσπρωξαν» στο ελληνικό έδαφος Βούλγαροι, αφού πρώτα τους έγδυσαν και τους έκλεψαν.

Σύμφωνα με το thraninea, ωστόσο, αστυνομικοί που υποψιάστηκαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την συγκεκριμένη υπόθεση, έκαναν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή και εντόπισαν τα ρούχα των μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, σε απόσταση μερικών μέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκαν. Επιπλέον, από τις ερωτήσεις που τους έκαναν δεν προέκυψε πως είχαν κακοποιηθεί, ούτε έφεραν κάποια εμφανή σημάδια κακοποίησης στα σώματά τους.

Αυτό που ερευνάται τώρα είναι αν έβγαλαν μόνοι τους τα ρούχα τους, καθ΄ υπόδειξη των διακινητών, προκειμένου να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης, ως θύματα κακοποίησης.

«Συμβαίνουν περίεργα πράγματα και δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Είναι δουλειά της αστυνομίας», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορμενίου, Ιωάννης Πούλκος, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες παρόμοιο περιστατικό. 

«Αυτή τη φορά ήταν λιγότεροι, όλοι νέοι άνδρες. Οι περισσότεροι από 18 ως 25, αλλά και μερικά ανήλικα παιδιά. Άλλοι φορούσαν μόνο παντελόνια, άλλοι εσώρουχα, άλλοι ούτε αυτά. Είχαν σακούλες στη μέση για να κρύβουν τα επίμαχα σημεία», ανέφερε και πρόσθεσε: «βρίσκουμε πολλές φορές ρούχα πεταμένα. Λένε κάποιοι πως ίσως το κάνουν επίτηδες για να τους λυπηθούν και να τους δώσουν άσυλο».



Οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, που απέχει χίλια μέτρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και περίπου 20 από τα ελληνοτουρκικά, διαπιστώνουν κατά καιρούς αύξηση της κινητικότητας στα παράνομα περάσματα. 

«Κάποιοι έρχονται στο χωριό και ζητούν να καλέσουμε την αστυνομία για να συλληφθούν και να καταγραφούν, κάποιους άλλους δεν τους βλέπουμε γιατί περνάνε νύχτα και τους παίρνουν με αυτοκίνητα για Θεσσαλονίκη. Ανάλογα τι οδηγίες τους έχουν δώσει οι διακινητές», λέει ο κ.Πούλκος.
Στην πρώτη περίπτωση, η ομάδα των 26 γυμνών μεταναστών από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είχε εντοπιστεί στις 12 Σεπτεμβρίου στον σταθμό του Ορμενίου. Όπως είπαν στους αστυνομικούς, είχαν περάσει μέσω Τουρκίας στη Βουλγαρία και εκεί κακοποιήθηκαν από άγνωστους που τους έγδυσαν και τους έκλεψαν πριν τους προωθήσουν στο ελληνικό έδαφος.

Στην υπόθεση είχε εμπλακεί και η FRONTEX, ενώ υπήρξε ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το βουλγαρικό.

Όπως αναφέρει το thrakinea, οι Βούλγαροι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες δεν πέρασαν από βουλγαρικό έδαφος, αλλά κατευθείαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, με δεδομένο ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Ορμένιο και για να φτάσει κάποιος από την Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή θα έπρεπε να …κολυμπήσει όλη αυτή την απόσταση, και μάλιστα κόντρα στο ρεύμα του ποταμού Έβρου.