Αναστάσιος και Ηρακλής Πατίκας: Οι Βασιλικιώτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αναστάσιος και Ηρακλής Πατίκας: Οι Βασιλικιώτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα


Τα Βασιλικά συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 
 
Πολλοί Βασιλικιώτες παίρνουν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα σαν πολεμιστές ή αρχηγοί ανταρτικών ομάδων. Παράλληλα, όλοι οι κάτοικοι των Βασιλικών φιλοξενούν και κρύβουν στα σπίτια τους τις αντάρτικες ομάδες που καταφεύγουν στα Βασιλικά.

Δύο Βασιλικιώτες που προσέφεραν πολλές υπηρεσίες στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν ο Αναστάσιος Πατίκας και ο Ηρακλής Πατίκας

Ο Αναστάσιος Πατίκας με το ψευδώνυμο Τάσιος Τσόγκας παίρνει μέρος στον πόλεμο του 1897 και ήταν στο μακελειό του Βελεστίνου μαζί με 400 Μακεδόνες εθελοντές, που αποτελούσαν τον Ιερό Λόχο με διοικητή τον στρατηγό Σμολεσκή

Ήταν σύνδεσμος του Γενικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης με τα διάφορα ανταρτικά σώματα, τα οποία εφοδίαζε με όπλα. Έσωσε πολλές φορές, όπως στην καταστροφή του καπετάν Νταφώτη στο Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, πολλούς τραυματίες Έλληνες αντάρτες μεταφέροντάς τους, με κίνδυνο της ζωής του, στο σπίτι του στα Βασιλικά, όπου τους πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και από εκεί τους μετέφερε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ηρακλής Πατίκας, γνωστός και ως καπετάν Ηρακλής, υπηρέτησε αρχικά ως οπλίτης σε αντάρτικα σώματα που δρούσαν στις περιοχές της Θέρμης, του Λαγκαδά και του Πολύγυρου εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στην περιοχή αυτή, αλλά και των Οθωμανικών αρχών. 

Σύντομα αναδείχτηκε σε σπουδαίο οπλαρχηγό που δρούσε με αυτόνομο σώμα στις ίδιες περιοχές. Τον Ιούνιο του 1908 αντιμετώπισε με επιτυχία τη Βουλγαρική επίθεση κατά της Λιαριγκόβης (Αρναία). 

Με την επανάσταση των Νεότουρκων και τη γενική αμνηστία που χορηγήθηκε κατέθεσε τα όπλα και επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπως και οι υπόλοιποι συντοπίτες του.

(στη φωτογραφία εικονίζεται το σώμα του καπετάν Ηρακλή)


Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών