Ποιοι αγρότες μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια άνω των 10 χιλιάδων ευρώ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιοι αγρότες μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια άνω των 10 χιλιάδων ευρώ


Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες υπόσχεται η συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και αφορά τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα παρέχει φτηνό χρήμα σε έλληνες παραγωγούς σε μια περίοδο που έχει διαπιστωθεί χρηματοδοτικό κενό βασίζεται σε πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την κάλυψη των κινδύνων των δανείων, ώστε οι αγρότες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλότερο ύψος επιτοκίων, μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, καθώς επίσης και μικρή απαίτηση εγγυήσεων από την πλευρά των τραπεζών, αφού το υπουργείο παρέχει χρήματα στις τράπεζες ως collateral.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ ο υπουργός Μάκης Βορίδης και από την πλευρά του ΕΤΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ, παρουσία και άλλων μελών της κυβέρνησης και στελεχών του υπουργείου.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει στο εργαλείο αυτό 80 εκατομμύρια ευρώ ως παροχή εγγυήσεων για κάλυψη νέων δανείων από 10.000 ευρώ και πάνω (δεν υπάρχει «ταβάνι»), ενώ αναμένεται ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν (μόχλευση) θα ανέλθουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Που πάνε τα χρήματα

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο σχέδιο 4.1.1 που σχετίζεται με σχέδια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στο σχέδιο 4.2.2 που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης. Ειδικότερα για το μέτρο 4.2.2, ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει στον κλάδο της μεταποίησης και έχει ορίσει την επένδυσή του στο ένα εκατομμύριο ευρώ, θα επιδοτηθεί από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε ποσοστό 60%, ήτοι 600.000, και έχει την επιλογή να λάβει το υπόλοιπο 40%, δηλαδή ποσό ύψους 400.000 ευρώ, μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, για το μέτρο 4.2.2 ο μέσος όρος των χρημάτων που έχουν υπολογιστεί για κάθε αίτηση ξεπερνά τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. 


Παράλληλα, ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Ταμείο Ευρωπαϊκών Επενδύσεων ένα αντίστοιχο πρόγραμμα μικροπιστώσεων για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ.

«Υπάρχει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, για τη γεωργία και στα 2,85 δισ. ευρώ για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Αρα λοιπόν κεντρικό ζήτημα για την εξυπηρέτηση των στόχων (στον αγροτικό τομέα) είναι να προσπαθήσουμε να καλύψουμε, εν μέρει, αυτό το χρηματοδοτικό κενό. 


Με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, με τη δέσμευση 80 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μοχλεύουμε και δημιουργούμε τη δυνατότητα να δοθούν 400 εκατομμύρια ευρώ στον αγρότη προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή την επενδυτική πρόκληση» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κατά την υπογραφή της συμφωνίας. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα χρήματα θα είναι προς διάθεση τον Ιανουάριο του 2020, αφού ήδη η μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή της και αναμένονται οι υπόλοιπες τρεις.

Μάλιστα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, την Παρασκευή, ο Βορίδης ανέφερε σχετικά: «Τα 80 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα κατευθυνθούν στις τράπεζες προκειμένου εκείνες να παράσχουν χαμηλότοκα δάνεια μακράς λήξεως στους παραγωγούς. Ακολούθως οι ίδιοι θα μπορέσουν με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα σε επενδύσεις και να τα κατευθύνουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητάς τους».

«Παραδοσιακά, οι χρηματοδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον τομέα της γεωργίας συνίσταντο σε επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις, κάτι το οποίο ισχύει ακόμα και σήμερα, διότι κάποιοι τομείς χρειάζονται τις επιδοτήσεις για να παραμείνουν βιώσιμοι. Ομως τώρα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιούμε έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό, δάνεια κυρίως, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τον τομέα αυτόν. Αυτό το κάνουμε για να ενισχύσουμε τους έλληνες παραγωγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της αγροτικής δραστηριότητας, από την παραγωγή έως και τη διανομή. Ετσι λοιπόν όλοι αυτοί οι φορείς αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις με πιο ευνοϊκούς όρους» τόνισε από την πλευρά του ο Τζίλιμπερτ.