Συμμετοχή του Δήμου Θέρμης στην ημερίδα του ΕΕΘ για το συντονισμό των Open Mall - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συμμετοχή του Δήμου Θέρμης στην ημερίδα του ΕΕΘ για το συντονισμό των Open Mall


Στην ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με θέμα “Τοπική Αυτοδιοίκηση και Επιμελητήριο. 

  Στενές σχέσεις συνεργασίας – ο συντονισμός των open mall”, που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 στη ΔΕΘ, δυναμικό ήταν το παρόν από πλευράς Δήμου Θέρμης και της Ένωσης Εμπόρων και Επαγγελματιών Θέρμης, αποδεικνύοντας ότι οι συνεργασίες μπορούν να αποφέρουν μόνο οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για την εξαιρετική ευκαιρία να ακουστούν απόψεις και να εκφραστούν θέσεις για ένα τόσο σημαντικό αλλά και επίκαιρο συνάμα θέμα. 

 

Παράλληλα άλλων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άριστη συνεργασία Δήμου Θέρμης και Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά : “ η συνεργασία μας με την Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. 

Εδώ και χρόνια συνδιαμορφώνουμε, συναποφασίζουμε και λειτουργούμε από κοινού για το μέλλον του τόπου μας, και στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει δυναμική εκπροσώπηση του τοπικού μας εμπορικού συλλόγου και σε όλα τα Νομικά πρόσωπα του Δήμου μας και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

 Έχουμε θεσμοθετήσει στα Διοικητικά Συμβούλια τη συμμετοχή του τοπικού Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια άμεση ανατροφοδότηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα πολιτικά όργανα του Δήμου, από τον χώρο των επιχειρήσεων” .

Αναφερόμενος στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα των Δήμων σημείωσε οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό “σοκ” και ξεκαθάρισε πως πρέπει να διερευνηθούν τρόποι ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση τονίζοντας χαρακτηριστικά:

“ Πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, ότι για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και για πολλούς αιρετούς οι Δήμοι είναι ταυτισμένοι ως οργανισμοί μόνο με την εκτέλεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων. 

Αρμοδιότητες οι οποίες είναι συνδεδεμένες κυρίως με την διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των κατοίκων στις πόλεις και τις κοινότητες (όπως καθαριότητα, φωτισμός, λειτουργία σχολείων, πάρκα, παιδικές χαρές καθώς και άλλες αρμοδιότητες ανάλογα με το είδος του κάθε Δήμου όπως η ύδρευση ή ακόμη και η αποχέτευση). 

Αυτή η ταύτιση έχει ως αποτέλεσμα να μη λαμβάνεται υπόψη ο κρίσιμος ρόλος που έχουν οι Δήμοι στην τοπική και οικονομική ανάπτυξη. Και όμως ο ρόλος των Δήμων είναι και κρίσιμος και ουσιαστικός. Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα: Πρώτον, στον τομέα του πολεοδομικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης όπου ένας Δήμος έχει τον πρώτο λόγο. 

Η ορθολογική σχεδίαση των χρήσεων γης και ο σαφής καθορισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που είναι δυνατό να αναπτυχθούν σε αυτές, είναι λοιπόν το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια, όπως ξέρουμε, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τιμολογιακές πολιτικές σε δημοτικά τέλη, φόρους, τέλη ύδρευσης που θα αποτελέσουν κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων. Εδώ βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές φορές η καλή πρόθεση των Δήμων σκοντάφτει στα γρανάζια και τις δυσκαμψίες της γραφειοκρατικής κεντρικής διοίκησης. 


Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση της Ζώνης Καινοτομίας της πόλης μας, για την οποία ο Δήμος Θέρμης πήρε απόφαση για μειωμένα δημοτικά τέλη και φόρους, μια απόφαση που στη συνέχεια ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή το κεντρικό κράτος, για ακατανόητους λόγους από την κοινή λογική και το επιχειρηματικό πνεύμα.

Τέλος, όπως πολλά μέλη του Επιμελητηρίου γνωρίζουν η αδειοδότηση εμπορικών επιχειρήσεων περνάει επίσης από τα γρανάζια της διοίκησης των Δήμων, και άρα όσο πιο εκσυγχρονισμένες – ενημερωμένες και ευέλικτες είναι οι υπηρεσίες των Δήμων, τόσο πιο εύκολα μπορεί κανείς να αναπτύξει τις επιχειρηματικές του ιδέες. 


Ενώ επίσης μια σειρά από άλλες κανονιστικές αποφάσεις των Δήμων (π.χ. για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων) επηρεάζουν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολιτικές που προωθεί και εφαρμόζει μπορούν να γίνουν μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και πόλος ή τροχοπέδη προσέλκυσης και διευκόλυνσης της πραγματοποίησης ιδιωτικών επιχειρηματικών επενδύσεων, αφού με τις πολιτικές της αποφάσεις είναι σε θέση να δημιουργήσει σε τοπικό επίπεδο το κατάλληλο κανονιστικό περιβάλλον για να δραστηριοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για έναν Δήμο γιατί ένας οικονομικά ανεπτυγμένος Δήμος, ένας Δήμος που προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις είναι ένας Δήμος εργασίας και άρα ένας Δήμος ευημερίας και ποιοτικής ζωής. 

Γιατί κακά τα ψέματα η ευημερία και η ποιοτική ζωή των πολιτών μας δεν καθορίζεται από τις προνοιακές προβλέψεις και διευκολύνσεις (όσο χρήσιμες και αν είναι αυτές, όσο υψηλής ποιότητας και αν είναι αυτές) αλλά από την ύπαρξη ευκαιριών απασχόλησης και ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων.

Κατά συνέπεια η σχέση επιμελητηρίων και στη περίπτωσή μας του Εμπορικού Επιμελητηρίου με τους Δήμους πρέπει να είναι διαρκής και ουσιαστική. Τα Επιμελητήρια είναι οι φορείς που εκφράζουν το παραγωγικό δυναμικό κάθε περιοχής. Έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και των αναγκών της αγοράς, αλλά και των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κάθε τόπο. 


Αναφερόμενος τέλος και σε σημαντικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει δυναμικά και ο Δήμο μας, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε υφιστάμενες επιχειρήσεις στους Δήμους: “Σε αυτόν τον τομέα στον Δήμο Θέρμης έχουμε κάνει προσπάθειες και ελπίζουμε να κάνουμε ακόμη πιο πολύ δουλειά. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασίες για τη δημιουργία clusters καινοτομίας και με στόχο την παραγωγή πρωτότυπων προϊόντων κάτι που έχουμε ξεκινήσει στον Δήμο Θέρμης στον αγροδιατροφικό τομέα. 

Ενώ βέβαια μπορούμε και το έχουμε κάνει πράξη να συνεργαστούμε σε καινοτόμες δράσεις όπως αυτή των Open Mall. Μάλιστα στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης των Open Mall, ο Δήμαρχος Θέρμης τόνισε πως θα συνδυαστεί και με ένα σημαντικό έργο ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Θέρμης ώστε να δημιουργηθεί μία άψογη και ολοκληρωμένη εικόνα, μία ανταγωνιστική και ελκυστική τοπική αγορά”, όπως τόνισε με έμφαση.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του νεώτερου εκλεγμένου στο Δήμο Θέρμης και το Τοπικό συμβούλου Νέας Ραιδεστού Δημήτρη Μουρατίδη που όπως είναι γνωστό δραστηριοποιείται στην Τοπική Οικογενειακή Επιχείρηση που λειτουργεί στη Θέρμη, ενώ παράλληλα σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων. 


 Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί σε νεαρή ηλικία με τα κοινά του τόπου μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δημήτρης Μουρατίδης μεταξύ άλλων επεσήμανε πως πιστεύει πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, για τόνωση της τοπικής οικονομίας, με στρατηγική και όραμα, με τη σημαντική συμβολή και συμμετοχή νέων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και αιρετά μέλη. 

Οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση στις τοπικές τους κοινωνίες μπορούν και οφείλουν να παίξουν ρόλο αναπτυξιακό και ταυτόχρονα παρεμβατικό σε κάθε τοπική κοινωνία της Ελλάδας, αλλά και να παρεμβαίνουν σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τις κατά τόπους περιοχές και κυρίως να προτείνουν λύσεις, να προβάλλουν και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί, μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της. 

Ο λόγος του νεότερου όλων του Δημήτρη Μουρατίδη του τοπικού συμβούλου της Ραιδεστού έδειξε με το καλύτερο τρόπο ότι το μέλλον διαγράφεται λαμπρό με τέτοιους νέους αυτοδιοικητικούς και φυσικά απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

thermi.gov.gr