Ποια κίνηση μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη μνήμη μας; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποια κίνηση μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη μνήμη μας;


Απαραίτητο στοιχείο για την καθημερινότητά μας είναι η καλή μνήμη.

Πολλές φορές, η μνήμη μας μπορεί να εξασθενήσει είτε επειδή είμαστε απλώς κουρασμένοι, είτε από κάποια ασθένεια. Αυτό βέβαια είναι συνηθέστερο στους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολλές υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα και πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε.  Όταν, όμως, υπερφορτώνουμε το μυαλό μας με πολλές πληροφορίες, τότε είναι αναμενόμενο ότι κάποια πράγματα θα τα ξεχάσουμε.

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τη μνήμη μας. Βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες από παντού 24 ώρες το 24ωρο μέσα από κινητά και tablets, ενώ η χρήση της τεχνολογίας μάς λύνει μεν τα χέρια, αλλά δεν μας βοηθά καθόλου να συγκεντρωθούμε ή να «ακονίσουμε» τη μνήμη μας.

Τα κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης είναι για ορισμένους καθημερινό φαινόμενο και μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως στην αφηρημάδα, στο άγχος, στην έλλειψη ύπνου, στην κακή διατροφή κλπ.

Ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι μια απροσδόκητη κίνηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μας. Λένε ότι το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για την υγεία και δεν έχουν άδικο. Μεταξύ άλλων, σας βοηθά να χάσετε βάρος και να απαλλαγείτε από το στρες, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και απομακρύνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων. Είναι επίσης σημαντικό ότι πρόκειται για την πιο απλή μορφή άσκησης και δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Νέα μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως αν περπατάτε προς τα πίσω (!) βοηθά στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Αντί να περπατάτε προς τα εμπρός, δοκιμάστε να περπατήσετε προς τα πίσω και ίσως διαπιστώσετε οφέλη για τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας που δεν περιμένατε.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν ανάποδα, φαντάζονταν ότι περπατούσαν ανάποδα ή ακόμα παρακολουθούσαν ένα βίντεο με κίνηση προς τα πίσω ήταν πιο ικανοί να ανακαλέσουν γεγονότα του παρελθόντος συγκριτικά με εκείνους που προχωρούσαν μπροστά ή έμεναν καθιστοί. Η κίνηση προς τα πίσω κατά κάποιο τρόπο βελτιώνει τη μνήμη μας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η απροσδόκητη κίνηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλέσουν ευκολότερα περασμένα γεγονότα. Μετά από πολλές μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είχαν ανάποδη κίνηση, σκέφτονταν ανάποδα ή είδαν βίντεο με αντίστροφη κίνηση μπορούσαν να ανακαλέσουν ευκολότερα τις πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα.


Πηγή: bovary.gr