Τοπική Κοινότητα Περιστεράς: "Επιζητούμε Ενεργούς Πολίτες" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τοπική Κοινότητα Περιστεράς: "Επιζητούμε Ενεργούς Πολίτες"




Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Περιστεράς, Ντισλής Δημήτριος, καθώς και οι αιρετοί τοπικοί σύμβουλοι προσκάλεσαν προ ημερών όλους τους δημότες και τις δημότισσες της Περιστεράς στην ευσύνοπτη τελετή του Αγιασμού, για εχθές Κυριακή, στο κτίριο όπου στεγάζεται το κοινοτικό κατάστημα. 

Οπως είχαν τονίσει, "η παρουσία όλων θα αποτελούσε τεκμήριο της βαρύτητας του χρίσματος που εκ Πνεύματος Αγίου θα λάβει η νέα αρχή του τοπικού συμβουλίου", όπερ και εγένετο: Η συμμετοχή μάλλον ικανοποίησε τους διοργανωτές, οι οποίοι εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ανακοίνωση:
Σας ευχαριστούμε για την δυναμική σας παρουσία κατά την ιερή τελετή του Αγιασμού, στον χώρο του κοινοτικού καταστήματος της Περιστεράς και στην συζήτηση -στα πλαίσια της άτυπης ανοικτής συνέλευσης- που διεξήχθη, στην αίθουσα "Πολλαπλών Χρήσεων" του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Η Περιστερά αρχίζει να μυείται σε ένα νέο μοντέλο διαβούλευσης που πηγάζει από τα "κάτω" (από εμάς, τους απλούς πολίτες) και όχι από μία απόμακρη και κλειστή αρχή. Όπως θα έλεγε και ο Jean Jacques Rousseau (σπουδαίος Γαλλο-Ελβετός διανοητής του "Διαφωτισμού"), η 8η Αυγούστου εν έτει 2019, αποτελεί την υπογραφή ενός νέου "Κοινωνικού Συμβολαίου", για το χωριό της Περιστεράς, ανάμεσα στην τοπική αρχή και στους δημότες.


Η εξουσία και η δύναμη που κατέχουμε κατά την λήψη αποφάσεων για τον τόπο μας προέρχεται από τους ανθρώπους της Περιστεράς και όχι από μία αφηρημένη και αυθαίρετη αρχή.

Με άλλα λόγια, η χθεσινή ημέρα αποτελεί την βάση της επίπονης (αλλά άκρως αναγκαίας και δημιουργικής) προσπάθειας ανοικοδόμησης της Περιστεράς (τόσο ποσοτικά, όσο -κυρίως- ποιοτικά).

Ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής της Περιστεράς, πλέον, θα έχει ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου. Επίσης, θα έχει φωνή και λόγο, για να εκφράζει την κριτική και τις ιδέες του. Η προσπάθεια περαιτέρω εκδημοκρατισμού της τοπικής κοινωνίας, όμως, δεν εμμένει μόνο σε αυτό το στάδιο, το οποίο είναι περισσότερο θεωρητικό. 

Το κυριότερο! Επιζητούμε "Ενεργούς Πολίτες", οι οποίοι, μέσω εθελοντικών δράσεων-παρεμβάσεων, θα αναδομήσουν και θα αναδιατάξουν το περιβάλλον του χωριού, ήτοι σημαίνει περισσότερο δραστήριες και συνειδητοποιημένες οντότητες.

Άμεσα, λοιπόν, θα συγκροτηθεί -ανάλογα με την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών- ομάδα εθελοντισμού για την διενέργεια και τέλεση εξωραϊστικών πράξεων. Σε αυτή την νέα προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς/καμιά. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας για το καλό του τόπου μας - του ξεχωριστού χωριού της Περιστεράς.


"Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του." (Φράση από τα "Πολιτικά" του Αριστοτέλη)