Πως να ψήσετε στο gril ζουμερά και νόστιμα καλαμπόκια ! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πως να ψήσετε στο gril ζουμερά και νόστιμα καλαμπόκια !

Γράφει η Μυρσίνη Λαμπράκη

Από παιδί θυμάμαι τα καλοκαίρια τη μυρωδιά από τις φουφούδες που έψηναν καλαμπόκια στα πανηγύρια της Αγιάς Μαρίνας και της Παναγιάς. 
Θυμάμαι, ότι πολύ πριν δω την αναμμένη φουφού και τον σοβαρότατο ψήστη των καλαμποκιών, με τη λευκή ποδιά του, να τα στριφογυρίζει επάνω στη φωτιά συναντιόμουν με εκείνη τη διάχυτη γλυκιά μυρωδιά από τα ευωδιαστά φρέσκα καλαμπόκια που καψαλιζόταν και σηματοδοτούσαν το καλοκαιρινό μας street food.
Θυμάμαι δεν με ένοιαζε και πολύ που σε κάθε δαγκωματιά μικρά υπολείμματα από γλυκούς κόκκους καλαμποκιού θα σκαρφάλωναν σε όλα σχεδόν τα δόντια μου. 
Καλοκαίρι στα πανηγύρια στην Κρήτη άλλωστε σήμαινε δυο πράγματα, καλαμπόκια ψητά και καπρικό (γουρουνόπουλο ψητό) σε λεμονόφυλλα… αλλιώς δεν ήταν καλοκαίρι!!!

Από τότε, κάθε καλοκαίρι ανάβω τη δικιά μου φουφού, καλώ φίλους και μαζί με ένα καλαμπόκι στο χέρι απολαμβάνουμε στη βεράντα τα πιο γλυκά ψητά καλαμπόκια.
Πως διαλέγουμε καλαμπόκια για ψήσιμο 
– Τα φύλλα του πρέπει να είναι καθαρά και πράσινα, η φούντα του μεταξένια και γλιστερή. Χρυσοκάστανη, χωρίς καθόλου υγρασία, τα σπόρια του φουσκωτά, χωρίς να αφήνουν κενά ανάμεσα στις σειρές.
– Να αποφύγετε τα καλαμπόκια που έχουν άγουρους άσπρους σπόρους ή αυτά που φαίνονται σκληρά και ξηρά.
– Όσο πιο σύντομος είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από το κόψιμο μέχρι το ψήσιμο τόσο πιο τρυφερό και γλυκό είναι το καλαμπόκι.
– Αν δεν τα ψήσετε αμέσως τα διατηρείτε σε πλαστικές σακούλες αφού τα τυλίξετε σε χαρτί κουζίνας για 2-3 μέρες, χωρίς να τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο.
Πως τα ψήνουμε 
– Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι καλά είναι να μην αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα, τα φύλλα δηλαδή, γιατί λειτουργεί προστατευτικά. Δεν αφήνει δηλαδή το καλαμπόκι να καεί και δίνει μια υπέροχη καπνιστή γεύση.
– Αν ψήσετε τα καλαμπόκια με τη φλούδα αφαιρέστε τα κατάξανθα μουστάκια τους και ραντίστε τα με λίγο νερό.
– Η θράκα να είναι μέτρια προς δυνατή (το χέρι μας θα πρέπει να αντέχει περίπου 8 δευτερό¬λεπτα σε ύψος 8-10 εκ.) και χρειαζόμαστε περίπου 15-20 λεπτά εάν δεν έχουμε αφαιρέσει τα φύλλα από τα καλαμπόκια και 10-15 λεπτά χωρίς τα φύλλα.
– Αν ψήσουμε τα καλαμπόκια σε γκάζι: Υπολογίζουμε περίπου 2 – 3 λεπτά επιπλέον για κάθε καλαμπόκι και η ψησταριά που χρησιμοποιήσαμε πρέπει να είναι ισχύος 6 ΚW και η φωτιά δυνατή.
– Η σχάρα πρέπει να είναι καλά λαδωμένη ή βουτυρωμένη γιατί στο καλαμπόκι ταιριάζει το βουτυράκι.
– Το καλαμπόκι θέλει συχνά γυρίσματα με λαβίδα για να μην σας καεί.
– Ψήστε το όσο πρέπει γιατί αν παραψηθεί γίνεται μαστιχωτό καθώς στεγνώνουν τα σάκχαρα και θέλει ισχυρή ενυδάτωση μετά με μια λιπαρή ουσία ώστε να τρώγεται ευχάριστα.
– Στα καλαμπόκια ταιριάζει πολύ ένα αρωματικό φρέσκο βούτυρο όπως το chimichurri (δες τη συνταγή εδώ) και η καπνιστή πάπρικα.

– Μόλις τα βγάλετε από τη σχάρα απλώστε επάνω τους κομματάκια με βούτυρο που θα λιώσει αμέσως και θα τα κάνει πιο νόστιμα.
– Αν θέλετε να συντομεύετε το χρόνο ψησίματος μπορείτε να τα ζεματήσετε για 5-7 λεπτά.
– Αν τα θέλετε πιο γλυκά προσθέστε στο ζεμάτισμα μια κουταλιά ζάχαρη.
– Αν τα θέλετε με ωραίο κίτρινο χρώμα προσθέστε στο ζεμάτισμα μια κουταλιά της σούπας κουρκουμά.
meatandgrillstories.com