Γιατί αυξάνονται οι χωρισμοί το καλοκαίρι; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί αυξάνονται οι χωρισμοί το καλοκαίρι;


Το καλοκαίρι η διάθεσή μας είναι ανεβασμένη και είμαστε χαρούμενοι, περνώντας καλά με φίλους ή συντρόφους.

Ωστόσο, η ζωή αποδεικνύει πως δεν συμβαίνει πάντα αυτό. 

Για την ακρίβεια, αρκετοί άνθρωποι με σταθερό δεσμό αναζητούν κάτι καινούργιο όταν η σχέση τους έχει κουραστεί από την ανία και τις δυσκολίες του χειμώνα. «Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, η καλοκαιρινή αυτή αίσθηση να μειώνει τις αναστολές και τους ηθικούς κανόνες και να εμφανίζει μια πρωτόγονη διάθεση για εκπλήρωση των ψυχικών και σωματικών αναγκών μας» εξηγεί η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα.


Γιατί χωρίζουμε το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι μάς βάζει συχνά σε μία διαδικασία να πιστεύουμε ότι μπορεί να φέρει φως και στη δύσκολη, βαρετή και μονότονη ζωή που μπορεί να ζούμε δίπλα σε ένα σύντροφο που δεν μας καλύπτει πλέον. «Η κρίση στη σχέση μας που υπήρχε από καιρό, τώρα πια φαίνεται να αποκαλύπτεται και να μην είναι ανεκτή άλλο πια» εξηγεί η ειδικός.

Και προσθέτει: «Οι λαμπερές καλοκαιρινές μέρες φαίνεται να μας γεμίζουν ελπίδες και να παίρνουν μακριά τις πιθανές αναστολές που μπορεί να είχαμε τον προηγούμενο καιρό, που μέσα από την καθημερινότητα και το κουραστικό μας πρόγραμμα ήμασταν απασχολημένοι και δεν «βλέπαμε» ή «βάζαμε κάτω από το χειμωνιάτικο παχύ χαλί» τα προβλήματά μας. Τώρα, περνώντας περισσότερο χρόνο το ζευγάρι μαζί, αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε αρκετές από τις διαφορές που μας απομακρύνουν. 

Το τι θα πυροδοτήσει τη σπίθα που θα μας φέρει σε ρήξη ποικίλλει. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι η επιλογή του προορισμού, η οργάνωση του προγράμματος, οι φίλοι με τους οποίους θα πάμε μαζί διακοπές, τα οικονομικά μας που μπορεί να μη μας επιτρέπουν να πάμε κάπου ή να …φτάνουν μόνο για τον έναν! Ακόμη, κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες στις οποίες δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία, όπως στοιχεία του χαρακτήρα του άλλου, ίσως τώρα αποδεικνύονται ανυπόφορα».

Είναι ο χωρισμός μονόδρομος;

Προφανώς και όχι, και τα παραπάνω, όπως τα εξηγεί η ειδικός, ισχύουν όντως για ορισμένα ζευγάρια. Κυρίως, όμως, ισχύουν για εκείνα που είχαν ήδη συσσωρευμένα προβλήματα στη σχέση τους και οι κοινές διακοπές με τον άπλετο χρόνο που περνούν μαζί, τους δίνει την ευκαιρία να τα διαπιστώσουν.


capital.gr