Αγγελική Κουρμουλάκη: Η τέχνη ως μέσο κατανόησης εαυτού & κόσμου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αγγελική Κουρμουλάκη: Η τέχνη ως μέσο κατανόησης εαυτού & κόσμου



Η Αγγελική Κουρμουλάκη είναι ζωγράφος που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ρόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά ασχολείται με την τέχνη περισσότερα από 30 χρόνια.


Έκανε πολυετείς ιδιωτικές σπουδές στα εικαστικά, με κυριότερη τη μαθητεία στο εργαστήρι του ζωγράφου-αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Παλιάν στα αντικείμενα της ζωγραφικής, της βυζαντινής τέχνης, της θεατρικής-καλλιτεχνικής μάσκας και της σκηνογραφίας. 


Επιπλέον μαθήτευσε στο θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, ενώ παρακολούθησε συστηματικά, βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας, ψυχοδράματος και ομάδων αυτογνωσίας.
Έχει αναπτύξει ευρεία δραστηριότητα στο θέατρο, σκηνογραφώντας πλήθος από θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα. Επιπρόσθετα ασχολήθηκε με τη συντήρηση επιτοίχιων έργων τέχνης και διακόσμησης σε ιστορικά κτίρια της πόλης της Θεσσαλονίκης και ανέπτυξε πλούσια διδακτική δραστηριότητα στο ευρύ φάσμα των εικαστικών.


 Επί σειρά ετών υπήρξε δραστήριο μέλος της εικαστικής ομάδας “Πολυεργαστήρι” και της θεατρικής ομάδας “Θεατρικό εργοτάξιο”.
Υλικό θηλυκό, 0,70×0,60m, ακρυλικό και κολλάζ σε ξύλο
Παράλληλα διετέλεσε προϊσταμένη εικαστικών σπουδών στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θέρμης, ενώ είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. 

Έχει γράψει και εικονογραφήσει τα ποιητικά παραμύθια «Ονειροτρόπια», ενώ εικονογράφησε και το παιδικό βιβλίο «Μερλίνα μια φαντασμένη ποντικίνα» των εκδόσεων i-write.Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και ναούς.

Η Αγγελική Κουρμουλάκη είναι Ιδρυτικό Μέλος της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective και συμπράττει με την ομάδα από τον Μάιο του 2018.


La Loba, 0,60×0,50m, ακρυλικό και κολλάζ σε καμβά

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενασχόλησή σας με την Τέχνη;

Η σχέση μου με την τέχνη ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία ως δημιουργικότητα, που έβρισκε έκφραση στη ζωγραφική και την κατασκευή κάθε είδους αυτοσχέδιων παιχνιδιών. 

Στην εφηβεία μου εξελίχθηκε σε μέσο διατύπωσης όλων των εσωτερικών αναζητήσεων μέσα από εικαστικούς πειραματισμούς, καλλιτεχνικές κατασκευές και δημιουργική γραφή. Η φυσική συνέχεια αυτής της πορείας κατέληξε στην ενήλικη ζωή στις μορφές της σκηνογραφίας, της συγγραφής και κυρίως της ζωγραφικής.
Transformation, 1,00×0,50m, ακρυλικό και κολλάζ σε καμβά

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ο εικαστικός καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός εκείνος, που με δεξιότητα χειρίζεται την εικαστική γλώσσα για να αποδώσει τις λεπτές αποχρώσεις του πνεύματος. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να συγκεντρώνει τρία απαραίτητα:
α) το ταλέντο, με τη μορφή τόσο της ικανότητας όσο και της έμπνευσης,
β) την διαρκή καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων και του πνεύματός του, και,
γ) το ασίγαστο πάθος που τροφοδοτεί τα δύο προηγούμενα. 

Αν από το τρίπτυχο απουσιάζει το ταλέντο, το έργο τέχνης που θα παραχθεί, μπορεί να αγγίξει μεν τη δεξιοτεχνική εκτέλεση, αλλά κινδυνεύει να είναι επιφανειακό και διακοσμητικό. 

Αν πάλι λείψει η καλλιέργεια και η άσκηση, τα εκφραστικά μέσα δεν καταφέρνουν να ωριμάσουν και να φτάσουν το όριο των δυνατοτήτων τους, στερώντας από το έργο αρτιότητα ή βάθος. 

Από την άλλη μεριά, χωρίς το πάθος, το όποιο ταλέντο και οι σπουδές μπορούν να μείνουν σε απραξία και εντελώς αναξιοποίητα. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο καλλιτέχνης γεννιέται με μία στόφα, η οποία, με τη σωστή μόνο δουλειά τον οδηγεί στην ολοκλήρωση.
Εσωτερικός θίασος, 1.00×1.50m, ακρυλικό και κολλάζ σε καμβά

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Μάλλον η λέξη «εσωτερικότητα», μιας και η τέχνη αποτελεί για μένα βασικό μέσο ενδοσκόπησης, αυτογνωσίας και κατανόησης του κόσμου. Αντιμετωπίζω την αποτύπωση του εσωτερικού κόσμου ως καθρέφτη του εξωτερικού και τη χρήση των εικαστικών στοιχείων ως φορείς βαθύτερων νοημάτων που κωδικοποιούν, ή αποκαλύπτουν τις σχέσεις ανάμεσα στα πράγματα.

Προσφορά, 1,00×0,50m, ακρυλικό σε καμβά

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Πάντα υπάρχει μια αρχική έμπνευση (αν και κάποιες φορές θολή), που με ωθεί σε μια πρώτη αποτύπωση του έργου. Από κει και πέρα αναπτύσσεται ένας διάλογος ανάμεσα σε θέμα, υλικά και φόρμες (συχνά χρονοβόρος), μέχρι να επιτευχθεί το εικαστικό εκείνο αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί την αισθητική και την βαθύτερη ανάγκη μου. 
Δεν είναι σπάνιο, η τελική αυτή εικόνα να είναι αρκετά διαφοροποιημένη από την αρχική σύλληψη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ακούραστο εργάτη κι ερευνητή, σίγουρα πολύ ευτυχή που μπορεί να ασκείται μέσα από την ομορφιά της τέχνης.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο δημιουργίας με το project “Ονειροτρόπια 2”, που αναπτύχθηκε στο τρίπτυχο αναδρομική έκθεση – έκδοση ποιητικού βιβλίου –performance, μπαίνω σε μία περίοδο περισυλλογής και δημιουργίας, ώστε να ετοιμάσω το νέο μου υλικό για την επόμενη ατομική έκθεση και χωρίς πολύ συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. 

Στο μεταξύ θα είμαι παρούσα με ενδεικτικό έργο σε επιλεγμένες ομαδικές δράσεις και συνέργειες και κυρίως με την εικαστική ομάδα ARC της οποίας είμαι μέλος. 

Παράλληλα, συνεχίζω τη σκηνογραφική συνεργασία που έχω σταθερά με την θεατρική ομάδα Theatraction καθώς και την εκδοτική δραστηριότητα, με την συμμετοχή μου σε ποιητικό έργο-λεύκωμα, αλλά και την έκδοση μίας προσωπικής ποιητικής συλλογής.