Τι πρέπει να προσέχουμε όταν παίρνουμε τον σκύλο μας στην παραλία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν παίρνουμε τον σκύλο μας στην παραλίαΤο κολύμπι μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον σκύλο σας και για τη μεταξύ σας σχέση, αφού στην παραλία μπορείτε να περάσετε πολλές ωραίες στιγμές μαζί του. Αλλοι σκύλοι γνωρίζουν κολύμπι από ράτσα και άλλοι όχι. Ωστόσο αυτό ισχύει εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. 

Όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού, το κολύμπι δεν είναι κάτι που όλοι οι σκύλοι γνωρίζουν ενστικτωδώς. Άλλες ράτσες είναι εκ φύσεως καλοί κολυμβητές (π.χ. λαμπραντόρ) και άλλες όχι (π.χ. pugs, corgis κ.λπ.). Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να εξοικειώνετε με τρόπο ασφαλή και ευχάριστο τον σκύλο σας με το νερό από μικρή ηλικία. Αντιθέτως, δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζετε να μπει με το ζόρι στη θάλασσα ένας σκύλος που δείχνει απροθυμία στην προσπάθειά σας αυτή.

Πρέπει ακόμα να έχετε κατά νου ορισμένους κινδύνους που μπορεί να τον απειλήσουν κατά την παραμονή του στην παραλία. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους αφορούν και το κολύμπι σε λίμνες, ποτάμια ή πισίνες.

Κίνδυνοι στη θάλασσα για το σκύλο μας
Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

Θερμοπληξία: Το τρέξιμο στην άμμο είναι πολύ πιο κουραστικό για τον σκύλο απ’ ό,τι το τρέξιμο στο γρασίδι ή στο χώμα του πάρκου. Αν ο σκύλος σας το παρακάνει, μπορεί να εξαντληθεί και, κάτω από τον καυτό ήλιο, η εξάντληση μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε θανατηφόρο θερμοπληξία. Γι’ αυτό τον λόγο ο σκύλος πρέπει να έχει συνεχώς στη διάθεσή του άφθονο καθαρό νερό και σκιά. Σε περίπτωση που εμφανίσει έντονη ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή), δυσφορία και κατάπτωση πρέπει να τον μεταφέρετε άμεσα σε δροσερό περιβάλλον και να αναζητήσετε βοήθεια από έναν κτηνίατρο.

Άμμος. Μερικοί σκύλοι τρώνε επίτηδες άμμο όταν φθάνουν στην παραλία (π.χ. επειδή έτσι γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, έχουν κάποια διατροφική ανεπάρκεια κ.λπ.), ενώ άλλοι την καταπίνουν κατά λάθος (λ.χ. όταν παίζουν με το βρεγμένο μπαλάκι του τένις). Αν όμως ο σκύλος καταπιεί πολλή άμμο, μπορεί να υποστεί απόφραξη του εντέρου. Τα ύποπτα συμπτώματα είναι δυσκοιλιότητα, έμετος και πόνος στην κοιλιά. Η απόφραξη του εντέρου είναι επείγον κτηνιατρικό περιστατικό.

Εγκαύματα: Οι ράτσες με κοντό ή με λευκό τρίχωμα και ροζ αυτιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον ήλιο και κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ηλιακό έγκαυμα αλλά και καρκίνο του δέρματος. Τα πιο ευαίσθητα σημεία για έγκαυμα στον σκύλο είναι η κοιλιά, τα αυτιά, η μύτη καθώς και τα πέλματα τους κατά την επαφή με την καυτή άμμο. Γι’ αυτό κατά τις μεσημεριανές ώρες πρέπει να κρατάτε τους σκύλους στη σκιά. Στα πολύ ανοιχτόχρωμα σκυλιά συνίσταται και η χρήση αντηλιακού προϊόντος ειδικού για σκύλους.

Θαλασσινό νερό. Το θαλασσινό νερό είναι επιβλαβές για το δέρμα του σκύλου αλλά και για το πεπτικό του. Οι πιο επικίνδυνες στιγμές για να γλύψει ο σκύλος νερό από τη θάλασσα είναι όταν μπαίνει και όταν βγαίνει από το νερό. Δυστυχώς, σε ορισμένους σκύλους αρέσει να πίνουν νερό από τη θάλασσα γιατί το βρίσκουν σαν παιχνίδι. Αν δείτε το σκυλάκι σας να κάνει κάτι τέτοιο, σταματήστε το αμέσως και δώστε του πόσιμο νερό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θαλασσινού νερού οδηγεί συνήθως στην εκδήλωση εμέτων, τονίζει η κυρία Σοφιανού.

Όσον αφορά το δέρμα του σκύλου, μετά το μπάνιο στη θάλασσα να τον ξεπλένετε πάντοτε γλυκό νερό (μην ξεχνάτε τις πατούσες του). Ωστόσο το πλύσιμο με σαμπουάν ειδικό για σκυλιά πρέπει να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και αν το σκυλί κάνει καθημερινά μπάνιο στη θάλασσα.

Αγκίστρια. Σε όλες τις παραλίες είναι πιθανό να συχνάζουν ψαράδες, οπότε πρέπει να έχετε το νου σας για πεταμένα αγκίστρια. «Κάθε καλοκαίρι, βλέπουμε πολλά σκυλιά με ένα αγκίστρι καρφωμένο στη μουσούδα, την πατούσα ή τη γλώσσα τους», λέει η κυρία Σοφιανού. «Ακόμα πιο σοβαρό, όμως, είναι όταν ο σκύλος καταπιεί το αγκίστρι, ειδικά όταν έχει ακόμα πάνω του δόλωμα. Η κατάποση του αγκιστριού μπορεί να προκαλέσει άσχημους τραυματισμούς στο στόμα, τον οισοφάγο ή το στομάχι του».

Ωτίτιδα: Το νερό που μπαίνει στα αυτιά του σκύλου στη διάρκεια της κολύμβησης είναι συχνό αίτιο ωτίτιδας, ειδικά στις ράτσες που έχουν προδιάθεση σε αυτή (π.χ. cocker spaniels, poodles). Φροντίστε, λοιπόν, μετά το μπάνιο να στεγνώνετε καλά το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου σας με πετσέτα και ήπιες κινήσεις, συνιστά η ειδικός.

Ψόφια ψάρια. Τα ψόφια ψάρια που έχουν ξεβραστεί στην παραλία μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες τοξίνες ή να έχουν αλλοιωθεί. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας να τρώει νεκρά ψάρια και γενικώς οτιδήποτε βρίσκει στην παραλία. Μην τον αφήνετε επίσης να τρώει τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (π.χ. πατατάκια, ξηρούς καρπούς) και ίσως του προσφέρουν άλλοι λουόμενοι, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών.

Φύκια. Μην αφήνετε το σκύλο σας να τρώει ξερά φύκια από την παραλία. Και αυτό, διότι μπορεί να απορροφήσουν υγρά στο στομάχι του και να διογκωθούν, προκαλώντας επικίνδυνη απόφραξη του οργάνου ή/και του εντέρου. Επιπλέον, ορισμένα είδη φυκιών (π.χ. κόκκινα φύκια, πρασινο-μπλέ φύκια) παράγουν τοξίνες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον σκύλο. Ύποπτα συμπτώματα που πρέπει αμέσως να αξιολογήσει ο κτηνίατρος είναι ο έμετος, η διάρροια και η απώλεια όρεξης για φαγητό. Στον κτηνίατρο πρέπει επίσης να απευθυνθείτε αμέσως και εάν δεν προλάβετε τον σκύλο σας και καταπιεί πολλά φύκια.

«Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ακόμα και όσοι δεν έχουν κατοικίδιο, είναι πως οι σκύλοι δεν ουρούν ούτε αφοδεύουν μέσα στο νερό», τονίζει η κυρία Σοφιανού.

«Ενστικτωδώς θα αναζητήσουν μία γωνιά για να κάνουν την ανάγκη τους. Καλό είναι οι ιδιοκτήτες να έχουν προνοήσει για τη βόλτα του σκύλου τους πριν την προσέλευσή τους στην παραλία, καθώς και να έχουν μαζί τους τα ειδικά σακουλάκια για τις ακαθαρσίες σε περίπτωση ατυχήματος στην ακτή».

Πάντα μαζί το βιβλιάριο υγείας του σκύλου
Οι ιδιοκτήτες των σκύλων πρέπει επίσης να παίρνουν πάντοτε μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του ζώου, στο οποίο αναγράφονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις που έχει κάνει ο σκύλος, ώστε να αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων. Οι ζωοανθρωπονόσοι είναι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως η λεπτοσπείρωση.

Πρέπει επίσης να έχετε μαζί το λουράκι του σκύλου, διότι έστω και ένας άλλος λουόμενος να ενοχληθεί, πρέπει να κρατήσετε τον σκύλο δεμένο κοντά σας και μακριά από τη θάλασσα, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο.