Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά και πώς θα καταλάβετε αν είναι ενυδατωμένα; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά και πώς θα καταλάβετε αν είναι ενυδατωμένα;



Απαραίτητο σε όλες σχεδόν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, το νερό είναι συστατικό ζωτικής σημασίας, το οποίο ρυθμίζει επίσης και τη θερμοκρασία του σώματός μας.


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν εντονότερη εφίδρωση, με αποτέλεσμα την αύξηση των απωλειών υγρών, που θα πρέπει να αναπληρώνονται.

Ιδιαίτερα σημαντικό, δε, είναι να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη υγρών στα παιδιά, τα οποία μπορεί να αμελήσουν να πιουν νερό για αρκετές ώρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων αφυδάτωσης.

Πόσο νερό θα πρέπει, όμως, να πίνει ένα παιδί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Σε γενικές γραμμές, οι ανάγκες των παιδιών σε υγρά διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, το μέγεθος του σώματος, τα επίπεδα άσκησης, καθώς και τη γενικότερη σύνθεση της διατροφής τους, αφού οι πηγές υγρών δεν περιλαμβάνουν μόνο το πόσιμο νερό και τα διάφορα ροφήματα, αλλά και τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ενδεικτικά, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών, ανάλογα με την ηλικία, διαμορφώνεται ως εξής:
  • 1-3 ετών: 5 ποτήρια
  • 4-8 ετών: 6-7 ποτήρια
  • 9-13 ετών: 8-10 ποτήρια
  • 14-18 ετών: 10-12 ποτήρια


Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο μέρος των υγρών που καταναλώνει ένα παιδί, θα πρέπει να προέρχεται από το νερό, καθώς τα διάφορα ροφήματα και αναψυκτικά περιέχουν συνήθως υψηλά ποσά ζάχαρης και θερμίδων, ενώ παράλληλα στερούνται θρεπτικής αξίας.

Τέλος, για την αξιολόγηση των επιπέδων υδάτωσης, μπορείτε να ελέγχετε το χρώμα των ούρων του παιδιού σας, καθώς όσο πιο σκουρόχρωμα είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ανεπαρκούς πρόσληψης υγρών.




Πηγή: neadiatrofis.gr