Ποιες τροφές μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιες τροφές μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών;



Η διατροφή κρατά τον οργανισμό μας υγιή και ενισχύει τα διάφορα όργανά του απέναντι σε χρόνιες παθήσεις.


Οι γονείς συχνά ρωτούν πώς μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους. Σε νέους και ηλικιωμένους, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των βακτηρίων, των ιών, ακόμη και των μυκήτων. Και η έρευνα δείχνει ότι τα υβριδικά συστήματα άμυνας υγείας του σώματός μας μπορούν να ενεργοποιηθούν από τα τρόφιμα.

Εδώ είναι πέντε τρόφιμα που η επιστήμη μάς λέει ότι μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, καθώς και ιδέες για να τα αγαπήσουν τα παιδιά:

Βατόμουρα

Εκτός από τη μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν το DNA, ενεργοποιούν ειδικά ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μυελοειδή δενδριτικά κύτταρα που προστατεύουν το σώμα από τη μόλυνση. Οι ερευνητές έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να βελτιώσει τα ανοσοποιητικά οφέλη της άσκησης. 

Τα βατόμουρα είναι ένα νόστιμο σνακ, αλλά μπορείτε να φτιάξετε ένα φιλικό προς το παιδί λικέρ με φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα αναμειγμένα με απλό γιαούρτι.

Βλαστοί ή ρίζες από μπρόκολο

Το κλασικό μπρόκολο είναι ένα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, αλλά δεν είναι πολύ φιλικό εμφανισιακά προς τα παιδιά. Δοκιμάστε τους βλαστούς μπρόκολου. Αυτό το λαχανικό έχει ήπια γεύση και δεν ενοχλεί τα περισσότερα παιδιά. Και όταν πρόκειται για τα ανοσοποιητικά του οφέλη, τα οποία προέρχονται από μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη, τα λάχανα παίζουν σημαντικό ρόλο. 

Οι φύτρες μπρόκολου περιέχουν έως και 100 φορές περισσότερο σουλφαραφάνη από το μπρόκολο. Αναρωτιέστε πώς θα κάνετε το παιδί σας να τρώει φύτρες μπρόκολου; Τους κάνετε ένα smoothie που θα το ζητήσουν από μόνα τους αναμειγνύοντας τα λαχανικά με μπανάνα, φράουλες και λίγο ανανά.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια μεγάλη πηγή ανοσοδιεγερτικής βήτα-γλυκάνης. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σύδνεϋ στην Αυστραλία έδειξε ότι τα μανιτάρια λευκού τύπου μπορεί να βελτιώσουν τον αριθμό των αντισωμάτων που καταπολεμούν τη μόλυνση στο σάλιο. 

Τα μανιτάρια ενεργοποίησαν το έντερο, το οποίο διέγειρε το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τα αντισώματα. Σκέφτεστε ότι τα μανιτάρια δεν είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών σας; Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα ρίχνουμε ψιλοκομμένα σε μια ομελέτα καθώς τη μαγειρεύουμε. Ή απλώς φτιάξτε μία μανιταρόσουπα.


Ακτινίδια

Εκτός από το λαμπρό χρώμα και τη γλυκιά γεύση, το ακτινίδιο μπορεί να βελτιώσει την ανοσία υποστηρίζοντας τα υγιή βακτήρια του εντέρου μας. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν πραγματικά στη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μας. Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόλις δύο ακτινιδίων την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει ένα ευεργετικό βακτήριο που ονομάζεται Lactobacillus μέχρι και 35 τοις εκατό σε μόλις 24 ώρες. 

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, ο Lactobacillus βελτιώνει επίσης την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει αποτελεσματικότερα τη γλυκόζη και τα λιπίδια. Με το διαβήτη και την παχυσαρκία να αυξάνονται σε μικρές ηλικίες, αυτά τα οφέλη είναι σημαντικά. Κόψτε μερικά ώριμα ακτινίδια σε μια φρουτοσαλάτα για τα παιδιά σας ή απλώς σερβίρετέ τα μόνα τους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ακτινίδιο σε smoothie.

Προζυμένιο ψωμί

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα σάντουιτς για το παιδί σας, αντικαταστήστε το κλασικό ψωμί με προζύμης. Εδώ είναι το μυστικό: Η ξινή του γεύση οφείλεται στο γαλακτικό οξύ από το Lactobacillus, τα ίδια ευεργετικά βακτηρίδια που βρίσκονται στο ακτινίδιο. 

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι ακόμη και θραύσματα των βακτηρίων, όπως αυτά που υπάρχουν στο ψωμί με προζύμι, μπορούν να αποφέρουν οφέλη για την υγεία.



Πηγή: iatronet.gr