Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη: Πού οφείλεται η έντονη δυσοσμία που επικρατεί στην πόλη

Θεσσαλονίκη: Πού οφείλεται η έντονη δυσοσμία που επικρατεί στην πόλη

Στην αποσύνθεση των φυκιών στον πυθμένα του Θερμαϊκού κόλπου, σε συνθήκες ανεπάρκειας οξυγόνου, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αποδίδει την έντονη δυσοσμία που επικρατεί αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φυτιάνος, Διευθυντής Εργαστήριου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος ΑΠΘ, μιλώντας στο TyposThes.
Όπως λέει πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται 2-3 φορές το χρόνο και οφείλεται βασικά στη ρύπανση του κόλπου της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες. 
Όταν πρωτοεμφανίστηκε όλοι νόμιζαν ότι πρόκειται για διαρροή αερίου, όπως λέει ο καθηγητής. Πάντως και σήμερα η Πυροσβεστική έχει δεχθεί ήδη πάνω από 100 κλήσεις, καθώς πολλοί κάτοικοι θορυβήθηκαν ότι ίσως πρόκειται για διαρροή αερίου, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυό της.
"Έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και με την αύξηση της θερμοκρασίας ελαττώνεται το διαλυμένο οξυγόνο που υπάρχει μέσα στη θάλασσα. Τα φύκια αυτά όταν φτάσουν σε πλήρη ανάπτυξη και αρχίσει το στάδιο της αποσύνθεσής τους, ενώ αν έχουν πάρει το οξυγόνο μετατρέπονται σε ανόργανα συστατικά, διοξείδιο του άνθρακα και νερό, όταν δεν έχουμε αρκετό οξυγόνο επικρατούν αναερόβιες συνθήκες και με τη βοήθεια μικροοργανισμών εκλύονται αυτά τα αέρια όπως είναι το μεθάνιο, το υδρόθειο και οι μερκαπτάνες στα οποία οφείλεται αυτή η μυρωδιά", εξηγεί.
Ο καθηγητής μιλά για ένα φαινόμενο παροδικό για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρά να περιμένουμε να απομακρυνθεί η δυσοσμία με τη βοήθεια βόρειων ανέμων.
Σημειώνεται ότι στο Θερμαϊκό εμφανίζεται τουλάχιστον δυο φορές του χρόνο και το φαινόμενο της Ερυθράς Παλίρροιας "κοκκινίζοντας", "πρασινίζοντας" ή κάνοντας τη  θάλασσα καφέ, ανάλογα με το είδος των φυκιών.
Η ανακοίνωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στην οποία σημειώνει ότι η οσμή σε κέντρο και ανατολική Θεσσαλονίκη δεν σχετίζεται με το δίκτυο φυσικού αερίου. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής: 
Σε συνέχεια αναφορών που δέχθηκε το βλαβοληπτικό κέντρο της Εταιρείας για οσμή στη Θεσσαλονίκη, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ενημερώνει ότι από τους μέχρι τώρα ελέγχους και επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικόδιαπιστώνεται ότι η οσμή στην Κεντρο- Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν σχετίζεται με το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.
Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια