Η επιστολή προς τους Δημάρχους για το πρόβλημα των παράνομων καύσεων στα ”Τσαΐρια” - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η επιστολή προς τους Δημάρχους για το πρόβλημα των παράνομων καύσεων στα ”Τσαΐρια”

cover photo, Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Για πάνω από μία δεκαετία οι κάτοικοι της Κάτω Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού βιώνουν μία άκρως επιβαρυντική κατάσταση για την υγεία τους, αντιμετωπίζοντας ένα χρόνιο πρόβλημα χωρίς επικείμενη λύση στον ορίζοντα. 

Η συνεχής καύση καλωδίων και ελαστικών για την εξαγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων προς πώληση στην περιοχή ”Τσαΐρια” που βρίσκεται ανάμεσα στο Αεροδρόμιο ”Μακεδονία” και τα νεόκτιστα της Περαίας, δημιουργεί έντονη δυσφορία στους πολίτες που μένουν στην περιοχή, αλλά κυρίως απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
Με νέα επιστολή η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ επισημαίνει το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά.
Σύμφωνα με την κ. Μαρουτσέλα Βασιλειάδου, μέλος της ”Κίνησης Πολιτών και Φίλων Δήμου Θερμαϊκού για την Περιβαλλοντική Ρύπανση” έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.800 υπογραφές κατοίκων και σε λίγες ημέρες θα ζητηθεί συνάντηση με τον Εισαγγελέα, στον οποίο θα παραδοθεί ένας λεπτομερής φάκελος με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη και οπτικοακουστικό υλικό από τις καύσεις.
Δείτε την ανακοίνωση:
Π ρ ο ς
ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΡΜΗΣ,ΠΕΡ. ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ
ΘΕΜΑ: ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟN ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Στην περιοχή της Κάτω Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού η υγεία των κατοίκων επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία 15 χρόνια. Κι αυτό γιατί η αναποτελεσματικότητα των τοπικών αρχών να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της περιοχής που αφορά την συνεχή καύση καλωδίων και ελαστικών για την εξαγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων, έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την διαρκή ατμοσφαιρική ρύπανση με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
Η παράνομη καύση ακατάλληλων υλικών προκαλεί αέρια ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του καταυλισμού (εντός του οποίου γίνονται οι καύσεις) των περιοίκων αλλά και για την Δημόσια Υγεία γενικότερα,λόγω έκλυσης επικίνδυνων ουσιών (όπως π.χ. διοξινών, φουρανίων κ.ά.).
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μεμονωμένων κατοίκων αλλά και ομάδων πολιτών, προς τις αρμόδιες αρχές το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά και διογκώνεται σε συχνότητα και διάρκεια καύσεων!
Είναι άκρως ενδεικτικό ότι το φαινόμενο είναι πολλές φορές ορατό στην πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται απέναντι στον κόλπο του Θερμαϊκού. Οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι της Άνω και Κάτω Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Πλαγιαρίου και Τριλόφου, ανάλογα της κατεύθυνσης του ανέμου. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι καύσεις γίνονται πλησίον του χώρου του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και ότι το γεγονός αυτό μπορεί να εγκυμονεί επιπρόσθετα ζητήματα υγείας και ασφάλειας που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη.
Συνεπεία της καθημερινής καύσης ελαστικών και καλωδίων εκατοντάδων κιλών είναι όλο και περισσότεροι κάτοικοι να παρουσιάζουν προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, καθώς η ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια των καύσεων είναι αποπνιχτική. Οι δε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών μετά από την πολυετή και διαρκή οικολογική καταστροφή του αέρα που αναπνέουν είναι ανυπολόγιστες, αφού η ακατάπαυστη καύση των ελαστικών και των καλωδίων είναι άκρως καρκινογόνα και παρουσιάζει πολλαπλούς κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.
Γιαυτό και μεις ως ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ, απαιτούμε την οριστική επίλυση του προβλήματος και διεκδικούμε με κάθε νόμιμο τρόπο το δικαίωμα να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον!

Περισσότερα για την κίνηση των πολιτών στην σελίδα τους στο FACEBOOK στον παρακάτω σύνδεσμο: ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Πηγή thermaikos.info