Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης: Ιούλιος στα μνημεία της Θεσσαλονίκης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης: Ιούλιος στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Ιουλίου, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά:
9 Ιουλίου 2019, 21:30, «Μουσική του πάθους», Vienna Met Trio.
10, 12, 14, 16, 18 Ιουλίου 2019, 21:30, P. Mascagni, «Cavallleria Rusticana», Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης.
17 Ιουλίου 2019, 21:30, «Επταπύργιο, ένας αιώνας σε μία μέρα», Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
19 Ιουλίου 2019, 21:30, Παναγής Μπαρμπάτης, «… νύχτα Μαγικιά…» ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, MOUSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΟΜΜΘ.
22 Ιουλίου 2019, 21:30, «Ο Ελύτης συναντά τον Eluard».
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ.  https://www.facebook.com/7pyrgiouFestival/
Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθούν στη Ροτόντα τα εγκαίνια της έκθεσης «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα». Η έκθεση παρουσιάζει αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε συνομιλία με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Ραβέννας, παρουσιάζει τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μέσα από αυτά τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξοικειωθεί με την τέχνη του ψηφιδωτού.
Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης πρόκειται να φιλοξενήσει στην Αρχαία Αγορά το «Συμπόσιο Γειτονιάς», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Labattoir Project του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») η  έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινα με τίτλο «Το Αχ των αχ▪χρηστων». Πρόκειται για μία αρμονική «συνομιλία» των έργων με το μνημείο που προσκαλεί τους επισκέπτες σε έναν διάλογο μεταξύ του παλαιού και του νέου. Μπορούν οι καθημερινές ιστορίες και οι αγωνίες, οι επιθυμίες και οι φόβοι των θεατών, όπως εκφράζονται με αφορμή ένα έργο τέχνης, να αποτελέσουν το υλικό μίας έκθεσης; 
Η Γιώτα Ανδριάκαινα μετουσιώνει τον λόγο και τη συγκίνηση των θεατών με αφορμή τρία πορτρέτα (ενός παιδιού, μίας μεσήλικα και μίας ηλικιωμένης) σε μία σειρά εικαστικών δοκιμών. Ένας μνημειακός τόπος, που εξ ορισμού αποτελούσε τόπο συνάθροισης, γίνεται ο χώρος φιλοξενίας έργων που ενσωματώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ευτελή υλικά σε δεύτερη χρήση, καθημερινά αντικείμενα, ηχοτοπία, κινούμενη εικόνα και εγκαταστάσεις συνιστούν το υλικό της εικαστικής αυτής δοκιμής.
  «Αποτελεί μία καλλιτεχνική προσέγγιση με γνώση και αναφορά σε σταθμούς της Ιστορίας της Τέχνης αλλά, ταυτόχρονα, με άμεση σύνδεση με την κοινωνία του σήμερα, του σύγχρονου κόσμου της ανθρώπινης, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης. Το καθημερινό ανάγεται σε αισθητικό αντικείμενο αναδεικνύοντας την ποιητικότητα της επισφαλούς και ανασφαλούς ζωής μας, δημιουργώντας ένα εικαστικό σύμπαν, όπου το οικείο και το ανοίκειο ακροβατούν σε μία κλωστή, στο έντεχνα πλεγμένο νήμα της εικαστικής αφήγησης της Γ. Ανδριάκαινα που αφουγκράζεται και ενσωματώνει τα ανθρώπινα», σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης.
Συνεχίζεται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζεται στο Επταπύργιο μέχρι τις 22 Ιουλίου 2019 η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Yedi Kule Conquest Photos», η οποία αποτυπώνει φωτογραφικά το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018 μέσα από τον φακό 17 φωτογράφων.
Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
- εγκαινίασε στο Επταπύργιο την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Yedi Kule Conquest Photos». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Γ. Σκιαδαρέση (7/06).
- παρουσίασε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς, στο πλαίσιο της δράσης «Ανταλλαγές διαλέξεων με τις ξένες Σχολές και Ινστιτούτα στην Ελλάδα», τη διάλεξη της Διευθύντριας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Καθηγήτριας Δρ Katja Sporn, με τίτλο «Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών: ιστορία, έρευνα, δραστηριότητες» (11/06).
- φιλοξένησε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με την εκδήλωση «Μπετόβεν στη Ροτόντα», σε διεύθυνση ορχήστρας Leo McFall. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Κ.Ο.Θ. στα μνημεία της πόλης» (14/06).
-φιλοξένησε στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς μουσική βραδιά της ΕΡΤ3 με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή και τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου (17/06).
- παρουσίασε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς τη διάλεξη των ερευνητών της Römisch-Germanische Kommission του (κεντρικού) Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Δρ Gerda von Bülow και Δρ Christoph Rummel με τίτλο «Το υστερορωμαϊκό αυτοκρατορικό ανάκτορο Romuliana στο Gamzigrad της ανατολικής Σερβίας – νέα αποτελέσματα της έρευνας και νέα ερωτήματα» (18/06).
-συμμετείχε στη δράση «Οι αγορές του κόσμου στην Αρχαία Αγορά» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20/06).
- φιλοξένησε χορωδιακή εκδήλωση στον Αρχαιολογικό χώρο Ανακτόρου Γαλερίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Α.Π.Θ. «Γιάννης Μάντακας», του Χορωδιακού Εργαστηρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και με τη συνοδεία του Οργανικού Συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Πρόκειται για μία συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Φίλοι της χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ. και του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (21/6). 
… παρουσίασε στο Επταπύργιο τη δραματοποιημένη ξενάγηση με τίτλο «7», μία συνδιοργάνωση του Δήμου Νεάπολης - Συκεών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Sykies Fest», σε σκηνοθεσία Ιωάννας Γεωργαντά και Θανάση Καλτσίκα (22/06).
-φιλοξένησε στον περιβάλλοντα χώρο του Επταπυργίου την έναρξη του Αγώνα Δρόμου Μνημείων Θεσσαλονίκης, μίας διαδρομής 5,6 χιλιομέτρων που συνδέει τα μνημεία της Άνω Πόλης. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Ο Σφένδαμος» και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (23/06).
-εγκαινίασε στο Γενί Τζαμί την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών…στα σκάμματα των ανασκαφών», η οποία παρουσιάζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (27/06).
-συνέχισε την παρουσίαση των εκθέσεων «Το Αχ των αχ▪χρηστων» της Γιώτας Ανδριάκαινα στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») και «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.
Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:
Αρχαία Αγορά: 8:30-16:00, Τρίτη: κλειστά
Ροτόντα: Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00-20:00, Σάββατο – Κυριακή: 9:00-17:00, Τρίτη: κλειστά
Επταπύργιο: Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00-18:00, Σάββατο – Κυριακή: 8:00-16:00
Πύργος Αλύσεως: Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 9:00-14:00, Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο, Κυριακή: κλειστά
Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά
Άγιος Νικόλαος Ορφανός: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά
Βυζαντινό Λουτρό: Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κλειστά
Ανάκτορο Γαλερίου: 8:30-16:00, Τρίτη: κλειστά
Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-14:00, Σάββατο – Κυριακή: κλειστά.