Τελευταία Νέα:

Η Google αναπτύσσει τεχνολογία για να αξιολογεί την αξιοπιστία μιας σελίδας στο ίντερνετ

Η Google αναπτύσσει τεχνολογία για να αξιολογεί την αξιοπιστία μας σελίδας στο ίντερνετ


Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναζητήσεων βάσει της αξιοπιστίας και της εγκυρότητάς τους, εξετάζει η εταιρία Google σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστιο πλεονέκτημα για την μηχανή αναζήτησής της.
Πάνω σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, ο αμερικανικός κολοσσός του χώρου της τεχνολογίας αναπτύσσει ένα «fix», για την αξιολόγηση των ιστοσελίδων βάσει αυτού ακριβώς του κριτηρίου.
Επί της παρούσης η μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί τον αριθμό των links που οδηγούν σε μια σελίδα ως ένδειξη ποιότητας, για τον καθορισμό του εάν θα εμφανιστεί στα search results. Οπότε εν ολίγοις ιστοσελίδες στις οποίες «linkάρουν» άλλα sites εμφανίζονται ψηλότερα στην κατάταξη. Το σύστημα αυτό έχει διαμορφώσει την εικόνα των μηχανών αναζήτησης όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο υπάρχει το μειονέκτημα ότι σελίδες γεμάτες (εντυπωσιακά) ψεύδη μπορούν να ανεβούν επίσης ψηλά στην κατάταξη, καθώς είναι πολλοί αυτοί που παρέχουν link προς αυτές.
Ερευνητική ομάδα της εταιρείας προσαρμόζει το εν λόγω μοντέλο για να αξιολογήσει την αξιοπιστία μας σελίδας αντί για την απήχησή της στο web. Αντί να μετρά τα εισερχόμενα links, το σύστημα- που δεν έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται κανονικά ακόμα- μετρά τον αριθμό των ανακριβών αναφορών / ψευδών γεγονότων σε μια σελίδα.
«Μια πηγή που έχει λίγα ψευδή γεγονότα θεωρείται αξιόπιστη» σημειώνει η ομάδα στο σχετικό paper. Το «σκορ» που διαμορφώνεται για κάθε σελίδα είναι το «Knowledge-Based Trust score».
Το λογισμικό λειτουργεί αξιοποιώντας το «Knowledge Vault», το οποίο είναι η τεράστια βάση δεδομένων σχετικά με γεγονότα που η Google έχει συλλέξει από το Ίντερνετ: γεγονότα πάνω στα οποία το Web «συμφωνεί» ομόφωνα θεωρούνται αληθή. Ιστοσελίδες με αμφιλεγόμενες πληροφορίες κατεβαίνουν χαμηλότερα στην κατάταξη.
Αρκετές εφαρμογές δραστηριοποιούνται ήδη πάνω σε αυτό το αντικείμενο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το LazyTruth και το Emergent, καθώς και υπηρεσίες όπως το Snopes, το PolitiFact και το FactCheck.org.
Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της Washington Post, το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε θεωρητικό στάδιο.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια