Το μοναδικό κορίτσι που γεννήθηκε κρυφά στο Τσέρνομπιλ μετά το ατύχημα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το μοναδικό κορίτσι που γεννήθηκε κρυφά στο Τσέρνομπιλ μετά το ατύχημα

Το κορίτσι του Τσέρνομπιλ. Ονομάζεται Μαρίκα και κλείνει φέτος τα 20 χρόνια της. 

Η Ουκρανή θα μπορούσε να είναι ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα της γενιάς της, συμβολίζει όμως κάτι πολύ ξεχωριστό.

Η Μαρίκα είναι το μοναδικό (δημοσίως γνωστό) μωρό που γεννήθηκε μέσα στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ το 1999. Η είδηση της γέννησής της πριν από 20 χρόνια είχε προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία, με τις Αρχές της χώρας να επιχειρούν αρχικά να κρύψουν το γεγονός πως υπήρχαν άνθρωποι δέκα και πλέον χρόνια μετά το φρικτό πυρηνικό ατύχημα που έμεναν εντός της απαγορευμένης ζώνης, παρά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.


Οι γονείς της αρνήθηκαν να φύγουν από την περιοχή την επομένη του ατυχήματος. Και φυσικά δεν ήταν οι μόνοι που έμειναν, παρά τον πυρηνικό όλεθρο. 

Ο πατέρας της Μικαΐλ ήταν πυροσβέστης και κλήθηκε στον αντιδραστήρα 4 του Τσέρνομπιλ που προκάλεσε το ατύχημα που συγκλόνισε την υφήλιο το 1986. Μαζί με τη γυναίκα του Λυδία αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το σπίτι τους, εφόσον οι Αρχές της Σοβιετικής Ενωσης αρνούνταν να τους παραχωρήσουν άλλο κατάλυμα.

Το κορίτσι που γεννήθηκε στο Τσέρνομπιλ

Το ζευγάρι έμεινε εκεί παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και 13 χρόνια αργότερα απέκτησε ένα παιδί. Τη Μαρίκα, που είναι το μόνο παιδί που γεννήθηκε στην περιοχή από το ατύχημα και μετά. 

Η Λυδία δεν είχε αντιληφθεί πως ήταν έγκυος το 1999, όταν την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού. Γέννησε μόνη, με τον σύζυγό της να κόβει το ομφάλιο λώρο της κόρης τους. Μόλις μαθεύτηκε η γέννα, αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες οι δύο γονείς, καθώς θεωρούνταν άκρως επικίνδυνο να είναι έγκυος γυναίκα στην περιοχή. 

Το μικρό κορίτσι γεννήθηκε, όπως λένε οι γονείς της, υγιέστατο και παρά την κοινωνική κατακραυγή συνέχισε να μεγαλώνει μέσα στην απαγορευμένη ζώνη, πίνοντας γάλα από αγελάδα που έβοσκε στο χορτάρι που ποτίστηκε με ραδιενέργεια και κολυμπώντας στα νερά στα οποία οι μετρητές ραδιενέργειας Γκάιγκερ χτυπούσαν κόκκινο.