8 τροφές που επιδεινώνουν τις ημικρανίες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

8 τροφές που επιδεινώνουν τις ημικρανίες






Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση πολλών παθήσεων, ενώ μεταξύ αυτών είναι και οι ημικρανίες.


Οι ημικρανίες μπορούν να ενεργοποιηθούν από πάσης φύσεως διαφορετικούς παράγοντες -άγχος, καιρικές συνθήκες, ορμόνες και αλλεργίες- και οι αιτίες ενεργοποίησης σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικές. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τυφλές ημικρανίες, οι τροφές αποτελούν σίγουρα μια κοινή αιτία και μερικές από τις πιο κοινές τροφές που προκαλούν ημικρανίες, περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυραμίνη.

Ωστόσο, οι ημικρανίες μπορεί να ενεργοποιηθούν επίσης από τις τροφές χωρίς τυραμίνη. Οι υγιεινές τροφές, τις οποίες συνήθως ενθαρρύνονται να καταναλώνουν οι άνθρωποι, μπορεί να προκαλέσουν έναν πονοκέφαλο απίστευτων διαστάσεων. Δυστυχώς, είναι μερικές φορές δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προσωπικές αιτίες σε κάθε περίπτωση, που προκαλούν ημικρανίες, καθώς ακόμα και ένα καλοφτιαγμένο σνακ μπορεί τελικά να σου προκαλέσει πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό, ίσως θέλεις να εξετάσεις το ενδεχόμενο να σταματήσεις τελείως αυτές τις τροφές εάν είσαι επιρρεπής σε ημικρανίες ή τουλάχιστον να δώσεις προσοχή την επόμενη φορά που θα αποτελέσουν μέρος του γεύματος σου, ώστε να καταλάβεις εάν προκαλούν τις ημικρανίες σου.

Δες παρακάτω ποιες είναι οι οχτώ τροφές που ενοχοποιούνται περισσότερο για τις ημικρανίες:

1. Πεπαλαιωμένα τυριά, τουρσιά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε τυχόν πεπαλαιωμένες τροφές και τροφές από ζύμωση.

2. Αλκοόλ και κόκκινο κρασί

Αν και οποιοσδήποτε τύπος αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, το κόκκινο κρασί και τα σκουρόχρωμα λικέρ είναι οι πιο συχνοί ένοχοι λόγω των υψηλών επιπέδων τυραμίνης. Η ουσία βρίσκεται επίσης σε μερικές μπύρες. Το αλκοόλ προκαλεί επιπλέον αφυδάτωση, που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.


3. Τεχνητά γλυκαντικά

Η ασπαρτάμη είναι ένα συνηθισμένο τεχνητό γλυκαντικό που βρίσκεται σε ποτά διαίτης και γλυκά χαμηλών θερμίδων και πωλείται ως υποκατάστατο ζάχαρης. Εάν είσαι επιρρεπής σε ημικρανίες, καλό είναι να παραλείψεις τα τεχνητά γλυκαντικά.

4. Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι άλλη μια τροφή που περιέχει τυραμίνη. Είτε πρόκειται για το ποσό που καταναλώνεται από συνήθεια, είτε για το γεγονός ότι πολλές γυναίκες την καταναλώνουν κατά τη διάρκεια του στρες και των ορμονικών αλλαγών, δεν παύει να αποτελεί μια κοινή αιτία ημικρανίας.

5. Εσπεριδοειδή

Φαίνεται περίεργο για τα εσπεριδοειδή να προκαλούν ημικρανίες, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός πασχόντων αναφέρει ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών είναι μια αιτία ημικρανιών.

6. Fast food και hot dogs

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο ή MSG, τα θειώδη άλατα και τα νιτρικά άλατα είναι συνηθισμένα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται σε πολλές έτοιμες τροφές που είναι γνωστό ότι προκαλούν ημικρανίες. Τα καρυκεύματα, οι ζωμοί και οι κονσερβοποιημένες σούπες είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτών των προσθέτων.


7. Ξηροί καρποί και φυστικοβούτυρο

Αν και πηγές άπαχης πρωτεΐνης, οι ξηροί καρποί και το φυστικοβούτυρο εντάσσονται στον κατάλογο των τροφών με υψηλή τυραμίνη. Εάν η τυραμίνη είναι μια σημαντική αιτία ημικρανίας για εσένα, παράλειψε ή περιόρισε τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

8. Αλμυρό φαγητό

Το νάτριο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιβιώσει, αλλά οι περισσότεροι από εμάς παίρνουν περισσότερο απ’ ότι είναι απαραίτητο. Συχνά τα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μαζί με άλλα πρόσθετα τροφίμων που προκαλούν ημικρανίες.






Πηγή: womenonly.gr