Τραγωδία - 700 παιδιά μολύνθηκαν από τον HIV (VIDEO) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τραγωδία - 700 παιδιά μολύνθηκαν από τον HIV (VIDEO)


Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Ρατοντέρο στο νότιο Πακιστάν ζουν μια πραγματική τραγωδία. Τους τελευταίους μήνες, περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV . Η πλειοψηφία είναι μικρά παιδιά. Αιτία είναι οι σύριγγες που ποτέ δεν αποστειρώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό εκατοντάδων ασθενών. 




Ένας πατέρας έχασε την κόρη του που ήταν μόλις 14 μηνών, ενώ και τα άλλα δύο παιδιά του βρέθηκαν θετικά στον HIV. «Ότι χρήματα είχα για να φάει η οικογένεια μου, τα έδωσα στον γιατρό για την θεραπεία. Εκείνος χρησιμοποίησε την ίδια βέλονα και έκανε ενέσεις σε 50 παιδιά» δήλωσε ο πατέρας που δεν θέλησε να πει το όνομα του. Ένας άνδρας συνελήφθη, όμως δεκάδες τσαρλατάνοι σε όλη την χώρα υποδύονται τους γιατρούς. 

Ο Δρ. Ιμράν Ακμπαρ Αρμπάνι εντόπισε πολλά κρούσματα, όμως φοβαται πως τα θύματα είναι πολύ περισσότερα. «Αυτή είναι η άκρη του παγόβουνου, την οποία έγω κατάφερα να εντοπίσω. Δυστυχώς ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες ακόμη και σε χιλιάδες νέους φορείς» υποστηρίζει ο γιατρός Ιμράν Ακμπαρ Αρμπάνι. Πολλοί ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σε μια χώρα όπου η ασθένεια αυτή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα δύσκολη, κυρίως για τον αγροτικό, φτωχό πληθυσμό. « Ποιος θα παίξει μαζί της; Και όταν μεγαλώσει, ποιος θα θέλει να την παντρευτεί;», λέει η μητέρα ενός 4χρονου κοριτσιού που βρέθηκε θετικό στον ιό. 

Η πακιστανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 50.000 διαγνωστικά τεστ, ενώ έχει δημιουργήσει τρία κέντρα θεραπείας γύρω από την πόλη Λαρκάνα. Ακόμη, το υπουργείο υγείας κάλεσε εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με περίπου 20.000 νέα κρούσματα του ιού HIV να έχουν καταγραφεί στο Πακιστάν μόνο το 2017 ο ρυθμός μόλυνσης της ασθένειας στη χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ασία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η ασθένεια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, των εργαζόμενων του σεξ και των μεταναστών από τις χώρες του Κόλπου. 

Το Πακιστάν, ο πληθυσμός του οποίου αυξάνει ραγδαία, ήδη πάσχει από έλλειψη ιατρικών υποδομών. Οι αγροτικές κοινότητες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε αμφίβολης ποιότητας ιατρικές πρακτικές. « Σύμφωνα με κάποια κυβερνητικά δεδομένα, περίπου 600.000 τσαρλατάνοι είναι ενεργοί στη χώρα και περίπου 270.000 στην επαρχία Σιντ» , επεσήμανε η USAIDS σε ανακοίνωσή της.