"ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ" - Η εκλογική διακήρυξη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

"ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ" - Η εκλογική διακήρυξη

Η κρίση συνεχίζεται στην χώρα μας ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ  ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ,  αλλά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες εντάσσονται πιστά και αδιαμαρτύρητα στο γενικό πολιτικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βάναυσων θεσμών της. 

Μνημόνια, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, μισθοί πείνας, ελαστικά  ωράρια, μετανάστευση, περικοπές συντάξεων  κλπ. . Ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή είναι η μίζερη πραγματικότητα  που η κυβέρνηση  παρουσιάζει ως επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζοντας την εφαρμογή των μνημονίων  βαφτίζοντάς τα “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια. Τρία στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται παρά για μονιμοποίηση του μνημονιακού καθεστώτος:
1. Η αποπληρωμή του τοκογλυφικού και ληστρικού χρέους που θα συνεχίζει να ρουφάει το αίμα της κοινωνίας μέχρι τη δεκαετία του 2060, έχοντας υποτάξει δύο γενιές χωρίς ορατή διέξοδο.
2.Κανένας από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους και ρυθμίσεις των τριών μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων δεν καταργείται. Ούτε τίθεται ζήτημα να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι όσα έχασαν.
3.Το γεγονός ότι η επιτροπεία από τους “θεσμούς” συνεχίζεται. Τα κλιμάκια της βρίσκονται ακόμα πιο συχνά στην Ελλάδα για να ελέγχουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων αλλά και τη διασφάλιση των αιματηρών πλεονασμάτων με στόχο την πληρωμή του χρέους.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του ιμπεριαλισμού και του εθνικισμού, έχοντας  προσδεθεί ολοκληρωτικά  στον αμερικάνικο παράγοντα με προσδοκίες  για μερίδιο στη Βαλκανική ενδοχώρα αλλά και στις ΑΟΖ της Μεσογείου.
Η γενικευμένη κρίση έχει τις επιπτώσεις της και στους δήμους: Περικοπές ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), επενδυτικών προγραμμάτων κατά 65-70%, ληστρικά ανταποδοτικά τέλη και φόροι.
Πρώτος μνημονιακός  νόμος ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ . Μετατροπή δήμων σε μικρά κράτη. Συγκεντρωτική διοίκηση, δημαρχοκεντρικό σύστημα. Στην ουσία καταργούνται τα τοπικά συμβούλια καθώς δεν αποφασίζουν και ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός. Μόνο ο Δήμαρχος αποφασίζει και όλες οι τοπικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο κέντρο εξουσίας. Ο νομικός κατάλογος συνεχίζει με ιδιωτικοποιήσεις (ύδρευση, καθαριότητα, ανακύκλωση , νεκροταφεία, συντήρηση οδικού δικτύου κλπ.) , αύξηση δημοτικών τελών.
Η μνημονιακή πολιτικη συνεχίζεται με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ. Άνοιγμα του δρόμου για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Φαραονικά έργα (καθαριότητα,μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων π.χ. στον Άγιο Αντώνιο). Δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα να παραχωρούν μέρος των υπηρεσιών στους ιδιώτες, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόνοια , τροφοδοσία, εργολαβίες σε μικρά  και μεγάλα έργα κ.λπ., ενώ οι συμβασιούχοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην αβεβαιότητα των δίμηνων και οχτάμηνων συμβάσεων.
Το ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ θα παρέμβει στις Δημοτικές εκλογές του Μάη 2019, γιατί?
Γιατί, οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε περίοδο έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Γιατί στην επίθεση αυτή συμμετέχει και «βοηθά» η τοπική αρχή, το «τοπικό κράτος». Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι γινεται ολοένα και πιο αντιδραστικός ο χαρακτήρας του.πχ Σ.Δ.Ι.Τ. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου,ιδιωτικοποιηση υπηρεσιών, αύξησή τελών.κ.α.
Αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σε όλη την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης (και στο όνομα αυτής) με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ γίνονται βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο χαρακτήρα, στη δομή, και στη λειτουργία των δήμων((τοπικό κράτος).
Ποια είναι τα βαθύτατα αντιδραστικά χαρακτηριστικά του «νέου αναπτυξιακού  μοντέλου» των Δήμων;
   1 . Παραχωρήθηκαν αρμοδιότητες- οι οποίες μέχρι πρότινος ανήκαν στο κεντρικό          κράτος- στους Δήμους, ενώ μεθοδεύεται να παραχωρηθούν και νέες.
Με την πολιτική αυτή επιλογή απομακρύνεται το κεντρικό κράτος από τη χρηματοδότηση των Δήμων για μια σειρά κοινωνικών παροχών. Έτσι α) καλλιεργείται σιγά σιγά στη συνείδηση των πολιτών η εντύπωση ότι οι κοινωνικές παροχές δεν αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους, β) πολλές φορές ενισχύονται οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί στο όνομα της συνέχισής της λειτουργίας τους γ) συχνά οδηγούνται συνειδητά στην παρακμή και στην χρεοκοπία, ώστε να ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών .
Οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, λοιπόν, στο όνομα των νέων αρμοδιοτήτων τους μετεξελίσσονται σε «υγιείς» επιχειρήσεις (ισοσκελισμός προϋπολογισμών, εξυγίανση υπερχρεωμένων Δήμων κ.α.) Η «επιχειρηματική στροφή» τούς οδηγεί στην παράδοση κρίσιμων λειτουργιών (βλ. διαχείριση δημόσιων χώρων, απορριμμάτων κ.α.) σε ντόπιους ή πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) οι οποίες έχουν γενικευτεί τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος του δημόσιου πλούτου περνά σε δομές όπως το ΤΑΙΠΕΔ και ξεπουλιέται. Η «ανάπτυξη», δηλαδή, που επικαλούνται είναι υποταγμένη στο κέρδος και την εκμετάλλευση. Μετατρέπει τις πιο ζωτικές δραστηριότητες και ανάγκες (το νερό, τον ελεύθερο- δημόσιο χώρο, την αναψυχή, τη διασκέδαση κ.α.) σε εμπορεύματα.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΣΔΙΤ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΜΕΣΑ!
  1. Παράλληλα, οι δήμοι γίνονται το μακρύ χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. εμπλέκεται άμεσα σε θέματα λειτουργίας και συγκρότησης των ΟΤΑ. (βλ. τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, την ένταξη έργων σε κοινοτικά προγράμματα (επιλέξιμα) και κυρίως τον αντιλαϊκό προσανατολισμό των ΕΣΠΑ, που μεθοδικά εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις ιδιωτικοποιήσεις). Έτσι, κάθε «αναπτυξιακός σχεδιασμός» των Δήμων εναρμονίζεται πλήρως με τις ευρωμνημονιακές επιταγές
  2. Από την άλλη το «τοπικό κράτος» προωθεί την αντεργατική πολιτική μέσω της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στο εσωτερικό του. Με την εφαρμογή κοινωφελών προγραμμάτων, με την εμφάνιση του θεσμού της μαθητείας κ.α., η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει γίνει καθεστώς για χιλιάδες εργαζομένους Το αποτέλεσμα είναι το 1/3 των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με τους χειρότερους όρους (χωρίς εργατικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές κ.α.).
O νόμος «Κλεισθένης Ι» της κυβέρνησης ο οποίος ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αποτελεί τη συνέχεια, τον «εκσυγχρονισμό» και την εμπέδωση των προηγούμενων πλαισίων ( βλ. «Καποδίστριας», «Καλλικράτης»), για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων μέσω του «τοπικού κράτους». Στόχος της εφαρμογής του είναι η αποτελεσματικότερη και η ταχύτερη πρόσδεση και διαπλοκή των Δήμων με τα 3 σημεία που προαναφέραμε εντάσσοντας τους ΟΤΑ στο «εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Παράλληλα με τον «Κλεισθένη Ι» επιδιώκεται η εξασφάλιση ευρύτερων συναινέσεων και η εμπλοκή «υγιών» δυνάμεων στην προώθηση και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των Δήμων με μοχλό ένα σύστημα εκλογής το οποίο πλασάρεται ως δήθεν «απλή αναλογική» στόχος η εμπλοκή και η συνεργασία «διάφορων» δυνάμεων στην προώθηση και την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.
Αυτή η πολιτική, που απλώνεται από το κεντρικό ως το τοπικό κράτος, δεν παίρνει διορθώσεις. Για αυτό βασικός μας στόχος, είναι ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε κυβέρνησης που ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική καθώς και της τοπικής τους εκδοχής στον δήμο Θέρμης.
Δήμος Θέρμης. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι ο «Καλλικράτης», η μνημονιακή πολιτική διαρκείας, οι συνένοχοι διαχειριστές της διοίκησης Παπαδόπουλου  που εκφράζεται  με την συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, το μοντέλο του δήμου-επιχειρηματία, το τοπικό κράτος σε βάρος της  πλειοψηφίας ,(αύξηση δημοτικών τελών στα μνήματα) την υποβάθμιση της περιοχής (έλλειψη έργων), και του περιβάλλοντος (λατομεία Ταγαράδων,Μ.Ε.Α.Αγιου Αντωνίου).
Τι πιστεύουμε εμείς:  η πολιτική της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους μπορεί να ανατραπεί.Αυτό το απέδειξε περίτρανα ο ΜΑΖΙΚΟΣ αγώνας, εργαζομένων, νεολαίας, αγροτών,επαγγελματιών,συνταξιούχων, για την μη εγκατάσταση των εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά καθώς και ο αγώνας του πολιτιστικού συλλόγου Λιβαδιωτών για να μην λειτουργήσουν τα λατομεία. Οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της επέκτασης Θέρμης για υποδομές (ύδρευση,αποχέτευση,φωτισμός,πεζοδρόμια,,παιδική  χαρά και  άμεσα να παρθούν  μέτρα για την προστασία των κατοίκων στη θανατηφόρο οδό Α.ΚΟΥΓΙΑΜΗ.
Παλεύουμε:
– για ένα δήμο που να ανήκει στο λαό του, υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. Αδήριτη ανάγκη η ρήξη με τον «Κλεισθένη Ι», με την πολιτική των κυβερνήσεων στα ζητήματα οργάνωσης του «τοπικού κράτους».
– για συνεργασία με όλο το αντικαπιταλιστικό και ριζοσπαστικό κίνημα. Ρήξη- έξοδο από την Ε.Ε η οποία μετατρέπει τους δήμους σε μακρύ αντιδραστικό χέρι της.
– για γενναία επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό με εθνικοποιημένες-κρατικοποιημένες τράπεζες και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Το μεγάλο λάθος του δημάρχου Παπαδόπουλου ο οποίος το χρηματικό υπόλοιπο των 14.000.000 ευρώ στο τέλος του 2018 δεν το μετέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια, σε έργα υποδομής τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, με αποτέλεσμα αυτά με απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα Ιανουάριο, να κατευθύνονται στην τράπεζα Ελλάδος για τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για εξόφληση των δόσεων του χρέους! Ουσιαστικά, πρέπει να σταματήσει η εξυπηρέτηση των «δανειστών» μέσω της μονομερούς διαγραφής  του χρέους. Να επιστραφούν οι παράνομες περικοπές  μισθών και συντάξεων, Οι ΚΑΠ στους Δήμους.
– για αυξημένη κλιμακωτή φορολογία στις μεγαλοαστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες π.χ. ΚΑΖΙΝΟ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ,με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών φόρων για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πρέπει να πληρώνουν κανένα δημοτικό φόρο.
– για ΔΩΡΕΑΝ ποιοτικές  δημοτικές υπηρεσίες .Καμία  ιδιωτικοποίηση- Αποκέντρωση των υπηρεσιών.
 – Nα προχωρήσει άμεσα το πολεοδομικό στη δημοτική ενότητα βασιλικών.
– για δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη και παιδεία  για όλους. Να απαιτήσουμε τώρα την ενίσχυση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΡΜΗΣ με έμψυχο δυναμικό. Γιατρούς για όλες τις ειδικότητες, νοσηλευτές, πλήρη ιατροφαρμακευτικό υλικό και οργάνωση πολυιατρείων στα χωριά. Διεκδικούμενέα δημόσια σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις για μια αποκλειστικά δημόσια δωρεάν πρόνοια και εκπαίδευση. Άμεση εξόφληση των εργαζομένων. Η διοίκηση Παπαδόπουλου κάτω από τη δική μας παρέμβαση και απαίτηση δημιουργεί ένα και μόνο σχολείο στο Τριάδι το οποίο ενώ θα έπρεπε να είναι έτοιμο το περασμένο Σεπτέμβρη ,ας ελπίσουμε ότι θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 2019!!
Το ΜΕΤΩΠΟ Ρ.Α. παλεύει μαζί με τους κατοίκους για την προστασία του περιβάλλοντος. Με τους κατοίκους Βασιλικών- Λακκιάς για να μην εγκατασταθούν τα εργοστάσια βιομάζας στη περιοχή τους. Με τους κατοίκους του Λιβαδιού να μην λειτουργήσουν τα λατομεία. Δίνει τη μάχη στο Δ.Σ. και συμπαραστέκεται στον αγώνα του τοπικού συμβουλίου Ταγαράδων για να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις λειτουργίας των λατομείων. Καταγγέλλει και απαιτεί να μην εγκατασταθεί στον Άγιο Αντώνιο η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων  128.000 t/έτος και 20.000 t/έτος βιοαποβλήτων και ιλύες από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Ενάντια στη ρύπανση του αέρα στο Τρίλοφο.
-Αντιπυρικα-Αντιπλημμυρικά έργα. Καθαρισμός όλων των ρεμάτων. Μόνιμη πυροσβεστική υπηρεσία στο Δημο.Γέφυρα και περιβαλλοντική μελέτη στον Ανθεμούντα στα Βασιλικά.Να γίνει η εγκατάσταση του βιολογικού  για να λειτουργήσει η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Βασιλικών. Να ξεκινήσει άμεσα  το έργο της αποχέτευσης Σουρωτής και της Αγίας Παρασκευής.(έπρεπε να είχε ξεκινήσει το περασμένο Σεπτέμβριο.). Να γίνουν οι αποχετεύσεις στη Λακκιά,  Περιστερά,  Λιβάδι,  Άγιο Αντώνιο, Μονοπηγαδο,Σχολαρι. Να διορθωθεί το λάθος στην αποχέτευση Καρδίας Τριλόφου, και να αρχίσει  άμεσα το έργο της αποχέτευσης στην επέκταση της Θέρμης. Αντικατάσταση όλων των αγωγών αμιάντου στην ύδρευση .Ποιοτική επαρκή ύδρευση παντού. Άγιο Αντώνιο, Μονοπήγαδο, επέκταση Θέρμης.
-για δημόσιες ποιοτικές δωρεάν συγκοινωνίες.Να αντικατασταθούν τα σαράβαλα με καινούργια. Τακτικά δρομολόγια,  να περιοριστεί η χρήση του Ι.Χ.Να επανέλθουν τα κομμένα  δρομολόγια από τον ΟΑΣΘ  στη Θέρμη, να αυξηθούν τα δρομολόγια  στα ορεινά χωριά Περιστερά, Λιβάδι,  Άγιο Αντώνιο και Μονοπήγαδο. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Να συνδεθεί  ο Τρίλοφος  με το Πλαγιάρι. Τελευταίο δρομολόγιο για όλα τα χωριά στις 12.00 το βράδυ. Σκέπαστρα σε όλες τις στάσεις. ΚΑΜΙΑ  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΘ!.
-Κατασκευή  πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων. Να ενισχυθεί ο ηλεκτροφωτισμός.Ασφαλτοστρωσεις παντού,και στους επαρχιακούς δρόμους. Να συνεχισθεί η διαπλάτυνση της εθνικής οδού από την Λακκιά  έως Γαλάτιστα.Επίσης να γίνει διαπλάτυνση της εθνικής οδού  Νέου Ρυσίου -Σουρωτής- Μονοπήγαδου – Κρήνης.Άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων στη θανατηφόρο οδό Α.Κουγιάμη στην επέκταση Θέρμης.
– για υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων χώρων : να πιστοποιηθούν  οι παιδικές χαρές, να δημιουργηθούν  νέες, Αγία Παρασκευή,Σουρωτή,επέκταση Θέρμης,Ν.Ραιδεστος, Τριλοφος,Πλαγιαρι κ.α.. Ο Δήμος Θέρμης να φτιάξει το δικό του κολυμβητήριο στη περιοχή της Δημοτικής ενότητας Βασιλικών καθώς σε ολόκληρο το Δήμο υπάρχει παντελής απουσία δημόσιου κολυμβητηρίου!
– για  δημόσιο κεντρικό πλάνο ανακύκλωσης, μείωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων με πλήρη διαλογή στην πηγή . Ενημέρωση των κατοίκων .Δημιουργία περιβαλλοντικής  συνείδησης στη κοινωνία. Αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και όχι τα φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια καύσης ,όπως η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στον Άγιο Αντώνιο. Να καταργηθεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας καθαριότητας του δήμου, γιατί φορτώνει νέα βάρη στους κατοίκους αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη. ΈΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.
για πολιτισμό που δεν θα αφορά τους λίγους και εκλεκτούς.  Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός  πρέπει να αναγνωριστούν ως αυτό που πραγματικά είναι: υπόθεση του συνόλου του λαού και όχι ως μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία. Γήπεδα ποδοσφαίρου(Περιστερά) ενδυνάμωση ερασιτεχνικού αθλητισμού, ανάδειξη των τοπικών αθλητών, στήριξη τοπικών καλλιτεχνών ,ενίσχυση τοπικών ομάδων θεάτρου, κινηματογράφου,  μουσικής, δημιουργία στεκιών νεολαίας κ.α. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας και να μπει φραγμός σε μια σειρά φαινομένων κοινωνικής παθογένειας (ναρκωτικά, βία, εγκληματικότητα κ.α.).Να ενισχυθεί ο τουρισμός στο δήμο. Ο ορεινός τουρισμός σε Περιστερά, Λιβάδι. Χαρτογράφηση της περιοχής. Να τελειώσει επιτέλους και να λειτουργήσει το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ,να γίνουν οι αποχετεύσεις.
-Να περάσουν στα χέρια του Δήμου οι δημόσιοι χώροι που ανήκουν στο κράτος και τις τράπεζες και να γίνουν πάρκα πρασίνου, λαϊκού αθλητισμού, παιδικές χαρές ,χώροι πολιτισμού , αναψυκτήρια,Κ.Α.Π.Η.(Λακκιά).Ανάπλαση Συντήρηση όλων των χώρων αναψυχής, των  πάρκων και των πλατειών.
-για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών τροφίμων και ένα αξιοπρεπές εισόδημα των αγροτών. Με πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς ενταγμένους σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων, σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και της Ε.Ε. Η καλλιεργήσιμη δημοτική γη να δίνεται σε ομάδες ανέργων εργαζομένων και επιστημόνων, σε ακτήμονες και συνεταιρισμένους αγρότες στη μορφή της κοινωνικοποιημένης επιχείρησης με έλεγχο και αποφάσεις από το σύνολο των εργαζομένων. Δωρεάν δημοτική γη στους φτωχούς κτηνοτρόφους,επιδότηση παροχής ρεύματος και ύδρευσης.
– για άμεση δημοκρατία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων του δήμου στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό. Το ελεύθερο δικαίωμα ψήφου πρέπει να το απολαμβάνουν  ισότιμα όλοι οι κάτοικοι και οι εκλογές να διεξάγονται με απλή ανόθευτη αναλογική. Έστω και ένας να μπορεί να πάρει μέρος στις εκλογές.
– για τη συμμετοχή και την αποφασιστική στήριξη των τοπικών κινημάτων π.χ. ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Το Μ.Ρ.Α. συγκέντρωσε εκατοντάδες  υπογραφές στο Δήμο Θέρμης  ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις λογαριασμών  από εφορία  και Δήμο. Κανένα σπίτι χωρίς  ρεύμα νερό,θερμανση.Προσλήψεις,όχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους,  κατάργηση των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου. ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, αξιοπρεπείς μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση.  για ίσα δικαιώματα σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ! Η Ε.Ε. να ανοίξει τα σύνορα έτσι ώστε οι πρόσφυγες να πάνε εκεί που επιθυμούν. Όλα τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν ισότιμα στα σχολεία. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
ΤΕΛΟΣ το Μ.Ρ.Α. καλεί δημόσια: σωματεία,συλλόγους, συνεταιρισμούς ,επιτροπές ,αγωνιστές-ιες που θεωρούν αναγκαία τη συλλογική δράση, να δώσουμε από κοινού τη μάχη για τη συντριβή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ενάντια στον αντιλαϊκό συνασπισμό, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του Παπαδόπουλου ,στην ντόπια άρχουσα τάξη και όλους όσους επικαλούνται μια «ανάπτυξη» που έχει ρημάξει τις ζωές μας. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια αξιοπρεπή κοινωνία της ισότητας, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ένα ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ  – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  

ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ  ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!