Τα πάνω κάτω φέρνει προτεινόμενη νομοθεσία: Νέα πρόστιμα και περιορισμός στον αριθμό των κατοικίδιων ! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα πάνω κάτω φέρνει προτεινόμενη νομοθεσία: Νέα πρόστιμα και περιορισμός στον αριθμό των κατοικίδιων !

Τα πάνω κάτω φέρνει η νέα προτεινόμενη νομοθεσία για τους σκύλους η οποία τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. 

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν απόψεις,
σχόλια και εισηγήσεις μέχρι την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019. 

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» διορθώνει λάθη και στρεβλώσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας του 2002, όπως αυτή τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το 2005.

Προβλέπει εξώδικα πρόστιμα μέχρι €2.000 και αύξηση στις ποινές φυλάκισης μέχρι 12 μήνες σε περίπτωση πρώτης καταδίκης ή και στις δύο αυτές ποινές σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης ή μεταγενέστερης καταδίκης με την ποινή φυλάκισης να φθάνει τους 24 μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €4.000 ή και στις δύο αυτές ποινές. Προνοείται επίσης και η κατάσχεση σκύλων αν δεν υπάρχει συμμόρφωση από τους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, εισάγεται ειδική πρόνοια για υψηλότερο αριθμό σκύλων ανά οικία μέχρι δύο και ανά διαμέρισμα ένας σκύλος. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα πρόσωπα που κατέχουν σκύλους πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού, θα τους δοθεί μεταβατική περίοδος κατοχής μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Στα συν και η προτεινόμενη πρόνοια ώστε όλοι οι σκύλοι ηλικίας άνω των δύο μηνών να έχουν περιλαίμιο ή επιστήθιο, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός της άδειας κατοχής του σκύλου, η αρμόδια αρχή έκδοσης και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του σκύλου. 

Όσον αφορά στο ποσό του εξώδικου προστίμου που εισπράττεται, κατατίθεται στο ταμείο της τοπικής Αρχής στις περιπτώσεις που εκδόθηκε από εκπρόσωπο αυτής ή στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας στις περιπτώσεις που εκδόθηκε από μέλος της Αστυνομίας ή εκπρόσωπο του διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι σήμερα παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή του περί Σκύλων Νόμου, που οφείλεται στην έλλειψη ποινών που να επιβάλουν τον σεβασμό και την επιβολή του Νόμου, την εγγραφή και σήμανση των σκύλων αλλά και τη σωστή ευημερία των ζώων.

Μέχρι σήμερα η άδεια κατοχής σκύλου ίσχυε για ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσής της, ενώ με την προτεινόμενη νομοθεσία η άδεια κατοχής θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, εκάστου έτους, νοουμένου ότι κατά το πρώτο έτος εγγραφής ο ιδιοκτήτης σκύλου θα καταβάλλει το ποσό του τέλους κατοχής που αντιστοιχεί στο υπολειπόμενο μέρος του έτους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

 Με αυτό τον τρόπο οι τοπικές Αρχές θα είναι σε θέση να έχουν καλύτερο έλεγχο στην έκδοση και λήξη των αδειών κατοχής σκύλων, αλλά και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πότε θα πρέπει να ανανεώσουν την άδεια κατοχής του σκύλου τους.

Με βάση την προτεινόμενη νομοθεσία, απαγορεύεται η εκπαίδευση ή χρήση σκύλων για κυνομαχίες ή χρήση υλικών ή εργαλείων για την εκπαίδευση σκύλων για κυνομαχίες. Προβλέπονται αυστηρές ποινές με εξώδικη ρύθμιση με πρόστιμο €1.000.

Για τη διαβίωση σκύλου σε συνθήκες οι οποίες τον καθιστούν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για παρεμπόδιση απόδρασης ή διαφυγής σκύλου ή εγκατάλειψης σκύλου προνοείται πρόστιμο €200.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε σκύλος προκαλέσει τραυματισμό σε πρόσωπο ή ζώο, ο σκύλος θα μπορεί να κατασχεθεί από την αρμόδια Αρχή και θα υπόκειται σε ευθανασία από εγγεγραμμένο κτηνίατρο. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όπου αστυνομικός ή θηροφύλακας είναι παρόν κατά τη διάρκεια επίθεσης σκύλου σε άνθρωπο ή ζώο και την πρόκληση τραυματισμού, ο αστυνομικός ή ο θηροφύλακας θα έχει το δικαίωμα να θανατώσει τον σκύλο με το υπηρεσιακό του όπλο.


€300 πρόστιμο για μη περισυλλογή κοπράνων


Επειδή παρατηρείται κάποιοι να βγάζουν τον σκύλο τους για περίπατο και ο σκύλος αφοδεύει στα πεζοδρόμια, μπροστά από πόρτες σπιτιών ή όπου τύχει, δημιουργώντας ακαθαρσίες σε δημόσιους χώρους και προβλήματα δημόσιας υγείας, πρόσωπο που συνοδεύει σκύλο σε δημόσιο χώρο έχει υποχρέωση να περισυλλέγει τα κόπρανα του σκύλου του αμέσως μετά την αφόδευση. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο €300. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι τυφλοί ιδιοκτήτες σκύλων. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται σε περίπτωση που ο σκύλος περιφέρεται σε δημόσιο δρόμο ή ανοικτό χώρο χωρίς να είναι δεμένος με λουρί.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια Αρχή είναι υποχρεωμένη να διατηρεί εγκεκριμένα από τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κατάλληλα τοπικά, επαρχιακά ή περιφερειακά υποστατικά για τη φύλαξη σκύλων.


Ο χώρος διαμονής τους


Θα απαγορεύεται η διατήρηση σκύλου στην ταράτσα, σε μπαλκόνι μονοκατοικίας και σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας ή μπαλκόνι πολυκατοικίας. Θα επιτρέπεται η διατήρηση σκύλου στον ανοικτό χώρο μονοκατοικίας με την προϋπόθεση ότι το ύψος της περίφραξης της μονοκατοικίας θα είναι ανάλογο της φυλής και του μεγέθους του ζώου, ώστε να αποτρέπεται η απόδρασή του ή η ελεύθερη κυκλοφορία του εκτός του περιφραγμένου ανοικτού χώρου της μονοκατοικίας. Για τη διατήρηση σκύλου σε οποιονδήποτε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας το εξώδικο πρόστιμο φθάνει τα €200.