Την Κυριακή (5/5) λήγει η προθεσμία δήλωσης Συνδυασμών και υποψηφίων - Σάββατο (11/5) η ανακήρυξη μετά τον έλεγχο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Την Κυριακή (5/5) λήγει η προθεσμία δήλωσης Συνδυασμών και υποψηφίων - Σάββατο (11/5) η ανακήρυξη μετά τον έλεγχο

Αποτέλεσμα εικόνας για εκλογες 2019Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης των Συνδυασμών έχουν εισέλθει οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με την προθεσμία επίδοσης της δήλωσης του Συνδυασμού στο αρμόδιο Πρωτοδικείο να λήγει την προσεχή Κυριακή 5 Μαΐου (μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα). 

Ξεκινώντας από τα βασικά δεδομένα, η εκλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων γίνεται κατά Συνδυασμούς, με τις υποψηφιότητες εκτός Συνδυασμών να αποκλείονται.
Κάθε Συνδυασμός περιλαμβάνει, (α) τον υποψήφιο Δήμαρχο και (β) τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους ανά εκλογική περιφέρεια.
Ο αριθμός υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%.
Όσον αφορά τον αριθμό υποψήφιων από κάθε φύλο, ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού υποψήφιων του οικείου Συνδυασμού.
- Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. 
Από κει και πέρα:
Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασµών που θα είναι υποψήφιοι, αφού ελεγχθεί πρώτα πως πληρούν τις προϋποθέσεις.
Έως το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 µπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου.
Έως την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 µπορεί να δηλωθεί αντικαταστάτης παραιτηθέντος ή αποβιώσαντος υποψηφίου.
Έως το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 (και τρεις µέρες πριν από την ηµέρα επαναληπτικής ψηφοφορίας, δηλαδή έως την Πέµπτη 30 Μαΐου 2019), οι υποψήφιοι συνδυασµοί παραδίδουν αριθµό ψηφοδελτίων προσαυξηµένο 20% του αριθµού των εκλογέων.