Πάνω από 20.000 οι υποψήφιοι στους 14 Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Ουρα στο Πρωτοδικείο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πάνω από 20.000 οι υποψήφιοι στους 14 Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Ουρα στο Πρωτοδικείο



Τον ακριβή αριθμό του συνόλου των υποψηφίων θα τον γνωρίζουμε προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας όταν θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών


Αθρόα είναι από το πρωί η προσέλευση των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να καταθέσουν τους συνδυασμούς τους. Η σχετική προθεσμία λήγει αύριο τα μεσάνυχτα οπότε θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι θα μπουν τελικά στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου. 

Με βάση τις αρχικώς ανακοινωθείσες υποψηφιότητες στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης ο συνολικός αριθμός όσων εξέφρασαν την επιθυμία να είναι υποψήφιοι ανέρχονταν σε 101! Ωστόσο, θεωρείται απολύτως βέβαιο πως κάποιοι εξ αυτών δεν πρόκειται τελικά να καταθέσουν συνδυασμό. 

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων καταγράφεται ασφαλώς στον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρχικώς 23 αλλά προ ημερών απεσύρθη ο Μάκης Στεργίου υπέρ του Γιώργου Ορφανού με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μειωθεί στους 22. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό οι τελικοί υποψήφιοι να είναι κάτω από 20. 

Δεύτερος σε αριθμό υποψηφίων έρχεται ο δήμος Θερμαϊκού με οκτώ αν κι εκεί εκφράζονται εκτιμήσεις ότι στην κάλπη θα φτάσουν λιγότεροι. Ακολουθούν οι δήμοι Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου στους οποίους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από επτά υποψήφιοι στον καθένα. 

Ένας λιγότερος, δηλαδή από έξι υποψηφίους συναντάμε στους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης, Δέλτα και Κορδελιού Ευόσμου. Τέλος, τον μικρότερο αριθμό υποψηφίων, από πέντε, έχουν οι δήμοι Αμπελοκήπων Μενεμένης, Βόλβης, Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας Χορτιάτη και Χαλκηδόνας. 

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων, δημάρχων αλλά και τοπικών συμβούλων, στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης ενδέχεται να υπερβεί ακόμη και τους 20.000! Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνον στον κεντρικό δήμο ο κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει μέγιστο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων 73 και μέγιστο αριθμό τοπικών συμβούλων στα συνολικά πέντε διαμερίσματα και στην κοινότητα Τριανδρίας 114. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν και οι 22 υποψήφιοι εξαντλούσαν τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος, ο συνολικός αριθμός υποψηφίων στο δήμο Θεσσαλονίκης θα υπερέβαινε τους 4.000. Βεβαίως, στο τέλος θα είναι σημαντικά μικρότερος καθώς αφενός κάποιοι από τους 22 δεν θα καταθέσουν καν συνδυασμό αλλά και αρκετοί επίσης από τους υποψηφίους δεν θα κατεβάσουν συνδυασμούς στα τοπικά διαμερίσματα. 

Μεγάλος αριθμός υποψηφίων υπάρχει και στους δήμους της υπαίθρου καθώς αρκετοί απ’ αυτούς έχουν πολλά χωριά, συνεπώς χρειάζονται και πολλούς υποψήφιους τοπικούς συμβούλους. Για παράδειγμα στο δήμο Θέρμης ο οποίος διαθέτει 17 χωριά, για τη συγκρότηση ενός πλήρους συνδυασμού απαιτούνται περί τους 190 υποψηφίους. 

Τον ακριβή αριθμό του συνόλου των υποψηφίων θα τον γνωρίζουμε προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας όταν θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών καθώς θα προηγηθεί έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων.

Πηγή