Συνέντευξη του Θ. Παπαδόπουλου στην "Κarfitsa" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συνέντευξη του Θ. Παπαδόπουλου στην "Κarfitsa"


Την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεκδικήσει ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, με κύριο «όπλο» το έργο που έχει επιτελέσει η διοίκηση του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Karfitsa υπογραμμίζει πως ο αγώνας για τον δήμο Θέρμης είναι καθημερινός και πως αυτά που φαντάζουν ως εμπόδια διοίκησης για κάποιους άλλους, για τον ίδιο και τους συνεργάτες του είναι προκλήσεις.

Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ
Στους στόχους που θέτει ο κ.Παπαδόπουλος για την επόμενη τετραετία είναι η αλλαγή του συστήματος διοίκησης, η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και η αξιοποίηση της τεχνολογίας προκειμένου να καλυτερεύσει η ζωή των δημοτών.
Δήμαρχε, εκλέγεστε από το 1998. Θα είστε ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές αυτή τη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σας προβληματίζει η αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Πράγματι η παρουσία της παράταξής μας στον Δήμο Θέρμης έχει μεγάλη ιστορία και έχω την αίσθηση ότι η ιστορία αυτή έχει πολλές επιτυχίες. Το εκλογικό σύστημα δεν ήταν ποτέ για την παράταξή μας αλλά και για μένα προσωπικά κρίσιμο ζήτημα. Βλέπετε η αποδοχή του πολυσυλλεκτικού και ενωτικού συνδυασμού μας από τους πολίτες ήταν πάντα τέτοια που διασφάλιζε την πλειοψηφία των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.  Η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα αφού αντανακλά την βούληση των πολιτών και παρουσιάζει την πραγματική πολιτική γεωγραφία ενός τόπου. Ένα εκλογικό σύστημα όμως πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλίζει και την ομαλή διοίκηση σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης. Αυτό είναι που με απασχολεί. Δεν είμαι βέβαιος πόσο είναι δυνατό σε μια κοινωνία που μετά από τις πρωτόγνωρες συνέπειες της κρίσης, είναι τόσο πολωμένη όσο η δική μας να υπάρξουν οι απαραίτητες συναινέσεις. Από την άλλη δεν είναι τόσο απλή αναλογική αυτό που έχει προταθεί γιατί αφορά μόνο τις θέσεις των δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Κανονικά θα έπρεπε και ο Δήμαρχος και οι Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν θέλαμε να είναι πραγματική απλή αναλογική. Θα ήταν όμως άδικο να κρίνουμε ένα σύστημα πριν αυτό εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα θα ξέρουμε αν τελικά η επιλογή αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η παράταξή μας στο Δήμο Θέρμης θα αγωνιστεί προβάλλοντας το έργο της και θα διεκδικήσει την εκλογή από την πρώτη Κυριακή έτσι ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της. Έτσι κι αλλιώς, η συναίνεση με στόχο το κοινό καλό είναι για μας είναι ζήτημα αρχής και δεν περιμέναμε το εκλογικό σύστημα για να την εφαρμόσουμε στην πράξη.
Κοιτώντας πίσω είστε ικανοποιημένος από το έργο των προηγούμενων ετών;
Κοιτάξτε, ο Δήμος Θέρμης έχει περάσει από πολλές αναπτυξιακές φάσεις. Και ακριβώς επειδή έχουμε την ιστορική γνώση μπορούμε σήμερα να πούμε ότι είμαστε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι με το έργο που έχει γίνει. Αλλά ήταν άλλος ο Δήμος Θέρμης πριν τον Καποδίστρια, άλλος μετά από την πρώτη συνένωση με τον Καποδίστρια, και άλλος μετά τον Καλλικράτη. Τηρουμένων των αναλογιών θα έλεγα ότι “ναι είμαι ικανοποιημένος”. Έχουμε κάνει ένα σημαντικό έργο σε επίπεδο υποδομών, έχουμε επίσης κάνει πολύ δουλειά ώστε να ετοιμαστούν μελέτες και ολοκληρωμένοι φάκελοι έργων για χρηματοδότηση, έχουμε επίσης κάνει σημαντικό έργο αναβάθμισης στον κοινωνικό τομέα παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν  καθώς και στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού. Υπάρχουν και πράγματα που δεν έγιναν είτε για λόγους εξωγενείς όπως ήταν η περικοπή των εσόδων μας λόγω της κρίσης είτε και για λόγους εσωτερικών δυσλειτουργιών. Ο Δήμος ως οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που διέπεται από πολλά νομικά και θεσμικά πλαίσια. Πολλές φορές οι σχεδιασμοί αλλάζουν. Η παράταξή μας δεν διεκδικεί το αλάθητο. Όμως έχουμε κάνει πολύ δουλειά η οποία μάλιστα στα επόμενα χρόνια θα φανεί πολύ περισσότερο αφού θα υλοποιηθούν πολλά έργα που καταφέραμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Τι δυσκολίες μπορεί να παρουσιάζει η διοίκηση ενός δήμου η συνολική έκταση του οποίου ξεπερνά τα 380.000 στρέμματα;
Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Είναι άλλο πράγμα ένας αστικός δήμος 50.000 κατοίκων και άλλο πράγμα ένας δήμος με τον ίδιο πληθυσμό αλλά που απλώνεται, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, σε 18 οικισμούς που έχουν από 178 ως 16.000 κατοίκους με ένα μεγάλο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας με δόμηση εκτός σχεδίου, με αρδευτικά δίκτυα με γεωτρήσεις για πόσιμο νερό, με δασικές εκτάσεις, με ένα πολύπλοκο και ιδιαίτερα ενεργοβόρο δίκτυο φωτισμού οδών, με αναδασμούς γης και με ένα σωρό άλλες ιδιαιτερότητες που για τους αστικούς δήμους είναι άγνωστα στοιχεία.  Αλλά όλα αυτά που φαντάζουν ως εμπόδια διοίκησης για κάποιους άλλους, για μένα και για τους συνεργάτες μου είναι προκλήσεις. Ο καθημερινός μας αγώνας είναι ακριβώς αυτός. Να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που προκύπτουν από την ιδιαίτερη μορφολογία του Δήμου μας. Έχω την αίσθηση ότι ανταποκρινόμαστε με επάρκεια. Η προσπάθεια ωστόσο ποτέ δε σταματάει.
Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τους δημότες σας; Και σε τι βαθμό;
Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει όλους μας. Και στον Δήμο Θέρμης προφανώς ισχύει ότι ισχύει και στους περισσότερους δήμους της χώρας. Παρουσιάστηκαν στα χρόνια αυτά περιπτώσεις συμπολιτών μας που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς δουλειά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και περιπτώσεις συμπολιτών που έφτασαν σε σημείο απόγνωσης λόγω έλλειψης βασικών αγαθών. Ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε με απόλυτη επάρκεια σε αυτό το θέμα. Οι κοινωνικές μας δομές: το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το Κέντρο Κοινότητας, οι βρεφονηπιακοί μας σταθμοί και τα ΚΑΠΗ λειτούργησαν με γνώμονα την ανακούφιση όλων εκείνων που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Με οργάνωση, συστηματικότητα και διακριτικότητα, περισσότερες από 800 οικογένειες δέχονται σήμερα κοινωνικές υπηρεσίες και βοήθεια από τους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και από ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών που υποστηρίζουν το Δήμο στις προσπάθειές του.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση επανεκλογής;
Οι προτεραιότητες της παράταξής μας είναι να υλοποιήσουμε άμεσα όλα τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα να επεκτείνουμε το δίκτυο των κοινωνικών μας υπηρεσιών ώστε να μην υπάρξει ούτε ένας πολίτης που να μην έχει πρόσβαση σε αυτές. Η επόμενη περίοδος θα είναι μια περίοδος πραγματικής αλλαγής στην ποιότητα της ζωής των πολιτών μας. Το λέω με βεβαιότητα γιατί γνωρίζω το έργο που κάναμε όλη αυτή την περίοδο προετοιμάζοντας φακέλους έργων.  Ταυτόχρονα έχουμε θέσει ως στόχο να αναδιαρθρώσουμε πλήρως τις υπηρεσίες μας. Νομίζω ότι είναι καιρός να αλλάξουμε ριζικά το σύστημα διοίκησης αλλά και τον τρόπο διοίκησης των υπηρεσιών μας. Είμαστε σε μια εποχή που έχουμε τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τη γραφειοκρατία και να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας καλύτερα. Νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.
Κλείνοντας, να περιμένουμε αλλαγές στο ψηφοδέλτιο σας;
Οι αλλαγές θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες! Ήδη έχουμε ανακοινώσει πολλά νέα άτομα τόσο σε ηλικία όσο και σε ιδέες, γιατί αυτό είναι πιο σημαντικό, που δέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν στους συνδυασμούς μας. Η ανανέωση του ψηφοδελτίου θα είναι ριζική. Στο προσκήνιο θα βρεθούν νέες και νέοι που με την ενεργητικότητα τους θα εμπλουτίσουν την εμπειρία των σημερινών στελεχών μας.  Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει έναν συνδυασμό που έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που διασφαλίζουν μια πετυχημένη θητεία: ενθουσιασμό, ενέργεια και εμπειρία. Το ψηφοδέλτιό μας είναι ένα ψηφοδέλτιο προοπτικής και νίκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Karfitsa



//Σ.Σ.  Το THERMISnews εν όψη των προσεχών εκλογών δημοσιεύει άρθρα, απόψεις  και συνεντεύξεις από όλους τους χώρους,  χωρίς να σχολιάζει και να παίρνει θέση επί των κειμένων που δημοσιεύονται. Η θέση μας είναι αυτή της αντικειμενικής ενημέρωσης και όσα άρθρα αφορούν προσωπικές μας απόψεις θα είναι πάντα ενυπόγραφα. Στο κάτω μέρος κάθε άρθρου μπορείτε να σχολιάζετε ελεύθερα. Εαν το σχόλιο δεν είναι προσβλητικό, συκοφαντικό, δεν εγείρει το δημόσιο αίσθημα και είναι γραμμένο στα ελληνικά, θα δημοσιεύεται. Ολες οι απόψεις είναι σεβαστές.