Διαλειμματική δίαιτα: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να αδυνατίσεις στο Πι και Φι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Διαλειμματική δίαιτα: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να αδυνατίσεις στο Πι και Φι



Παγκόσμια τάση έχει γίνει η νέα δίαιτα με την οποία άνθρωποι φαίνεται να χάνουν πολλά κιλά με εύκολο τρόπο. Στην «διαλειμματική δίαιτα» αντί να προσέχουμε να μην τρώμε συγκεκριμένες τροφές, προσέχουμε να μην τρώμε συγκεκριμένες ώρες.

Ας μάθουμε περισσότερα.

Η διαλειμματική δίαιτα ή διαλειμματική νηστεία (Intermittent Fasting) είναι ένα διατροφικό μοντέλο κατά το οποίο το να τρώμε μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να ενισχύσει την απώλεια λίπους αλλά και να βελτιώσει την υγεία.

Δεν καθορίζει ποιες τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται, αλλά το πότε καταναλώνονται.



Οι 3 μορφές της Διαλειμματικής Δίαιτας

Νηστεία μέρα παρά μέρα – Alternate Day Fasting: Κάθε δεύτερη μέρα είτε δεν τρώμε καθόλου είτε τρώμε μόνο το 25% της τροφής που θα καταναλώναμε κανονικά. Την επόμενη ημέρα μπορούμε να φάμε κανονικά χωρίς περιορισμό ενώ την μεθεπόμενη κάνουμε ξανά πλήρη νηστεία. Τις ημέρες νηστείας επιτρέπεται να πιούμε όσα υγρά χωρίς θερμίδες θέλουμε, όπως νερό, καφέ και τσάι. Εάν δεν αντέχετε, προτιμήστε μία σούπα με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες.


Δίαιτα 5:2 – Σε αυτήν την δίαιτα, δύο μέρες της εβδομάδας κάνουμε αυστηρή νηστεία, δηλαδή δεν τρώμε τίποτα εκτός από νερό. Οι μέρες αυτές μπορεί να είναι συνεχόμενες αλλά μπορεί να είναι και ενδιάμεσα από μέρες που τρώμε κανονικά χωρίς θερμιδικό περιορισμό.


Δίαιτα 16:8 – Αυτή η μορφή της δίαιτας απαγορεύει την κατανάλωση τροφών για 8 ώρες, αναλόγως το πρόγραμμα του ύπνου σας. Το πιο συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα είναι να μην τρώμε μεταξύ 12:00 και 20:00 αλλά μπορεί να αλλάξει εάν ξυπνάτε και κοιμάστε πιο νωρίς/αργά.


Έχει αποτελέσματα;

Έρευνες έχουν δείξει ότι παχύσαρκοι ενήλικες έχασαν 3-8% του βάρους τους μέσα σε 2–12 εβδομάδες. Οι μεσήλικες φάνηκαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι στερούμαστε λιγότερα από μία κανονική δίαιτα ενώ είναι και πιο εύκολη να την συνεχίσετε για μεγάλο διάστημα. Ακόμη, χάνεται λιγότερη μυική μάζα από ότι με μία κανονική δίαιτα.

Επηρεάζει θετικά την υγεία

Η διαλειμματική δίαιτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη Τύπου 2 σε ενήλικες που την δοκίμασαν σε πειραματικό στάδιο. Βοήθησε να κατέβουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους αλλά δεν έκανε μεγάλη διαφορά στα ποσοστά σακχάρων.

Ακόμη, φάνηκε να βοήθησε και ανθρώπους με καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε βάθος 8 – 12 εβδομάδων σε παχύσαρκους ενήλικες.

Άλλα οφέλη που παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες των ερευνών:

  • Μείωσε σε εκατοστά το πλάτος της μέσης (5–7 εκ.).
  • Μείωσε την πίεση του αίματος
  • Μείωσε κατά 30% τα τριγλυκερίδια.
Πιθανοί Κίνδυνοι

Εάν και για τους περισσότερους συμμετέχοντες των ερευνών η διαλειμματική δίαιτα ήταν απολύτως ασφαλής, κάποιες ομάδες ανθρώπων δεν θα πρέπει να κάνουν καμία δίαιτα. Εάν έχετε κάποιου είδους διατροφική διαταραχή, είστε έγκυοι ή λεχώνες καλύτερα να μην το δοκιμάσετε. Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε δίαιτα είναι καλό να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό.



Thats Life.