Πλησιάζει η «βόμβα» της ΕΕ - Έρχονται κόφτες ταχύτητας από το 2022! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πλησιάζει η «βόμβα» της ΕΕ - Έρχονται κόφτες ταχύτητας από το 2022!



Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ταράξει τα νερά στον κόσμο της αυτοκίνησης πλησιάζει. Όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται από το 2022 θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με «κόφτες» ταχύτητας.

Θυμάστε πως σε πολλά αυτοκίνητα (π.χ. e-cars) η ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά; Ετοιμαστείτε να δείτε την καθολική εφαρμογή του μέτρου, καθώς με σχετική απόφαση της ΕΕ όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται και κυκλοφορούν στην «Γηραιά Ήπειρο» θα εφοδιάζονται με περιοριστές ταχύτητας. 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία απόφαση που δεν είναι καινούργια, γιατί ο νόμος θεσμοθετήθηκε το 2019, ωστόσο πλέον απέχουμε μερικούς μόλις μήνες για να... ξεχάσουμε όσα ξέραμε.


Προειδοποιητικά φώτα και ηχητικά κλιπάκια θα ενημερώνουν τον οδηγό για το ότι πλησιάζει το σχετικό όριο ταχύτητας.

Διότι οι «κόφτες» ταχύτητας δεν θα αφορούν μόνο δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και «ευαίσθητες» περιοχές (κοντά σε σχολεία λόγου χάρη). Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται το speed limiter ακόμη και σε ερημικούς επαρχιακούς δρόμους! 

Πρέπει να τονιστεί πως αυτοκίνητα που έχουν ομολογηθεί πριν τις 6 Ιουλίου 2022 έχουν περιθώριο να υιοθετήσουν την νέα τεχνολογία ως το 2024 ενσωματώνοντας δεδομένα από το GPS και πληροφορίες από κάμερες που αναγνωρίζουν τις πινακίδες.

Πώς θα εφαρμόζεται ο «κόφτης;»

Δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς θα λειτουργεί ο περιοριστής ταχύτητας. Για παράδειγμα, ίσως προειδοποιητικά φώτα και ηχητικά κλιπάκια να ενημερώνουν τον οδηγό για το ότι πλησιάζει το σχετικό όριο ταχύτητας. Μάλιστα, για τους πιο... αντιστασιακούς ίσως «κοκκαλώνει» το πεντάλ του γκαζιού ώστε να μην μπορεί ο οδηγός να το πατήσει!

Φυσικά, υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για το πόσο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία. Δεν είναι απαραίτητο πως μπορεί να γίνει αποτελεσματικά η αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας. 

Αξίζει να τονίσουμε, τέλος, πως παρόμοια νομοθεσία θα εφαρμοστεί και στην Μεγάλη Βρετανία (ακόμη και αν είναι εκτός ΕΕ επηρεάζεται από αρκετές διατάξεις), την ώρα που και στις ΗΠΑ κάθε ομοσπονδιακό κράτος μπορεί να εφαρμόσει κατά το δοκούν τους δικούς του νόμους.


 autoagora.gr