Επερώτηση για τις συνέπειες στο περιβάλλον και τους κατοίκους που είχε η Πυρκαγιά ξύλινων στύλων της ΔΕΗ στην 8η οδό Θέρμης-Ταγαράδων στις 17/3 κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επερώτηση για τις συνέπειες στο περιβάλλον και τους κατοίκους που είχε η Πυρκαγιά ξύλινων στύλων της ΔΕΗ στην 8η οδό Θέρμης-Ταγαράδων στις 17/3 κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας


Επερώτηση για τις συνέπειες της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου κοντά στο στρατόπεδο ΣΕΔΕΣ στην 8η οδό Θέρμης-Ταγαράδων κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα 1/4.  Η επερώτηση αφορά τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής μετά την καύση των ξύλινων στύλων της ΔΕΗ οι οποίοι όπως αναφέρουν περιείχαν στρώσεις πίσσας. 

//Η ανακοίνωση:

ΕΓΝΑΤΙΑ 89 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 54635
Τηλ.: 2310 286580, 2310 286546 fax: 2310 288 233
e-mail: laikisispirosi.km@gmail.com
Θεσσαλονίκη, 01.04.2021
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Πυρκαγιά ξύλινων στύλων της ΔΕΗ και οι συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους της γύρω περιοχής

Στις 17 Μαρτίου στην περιοχή κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, παραπλεύρως της συνδετήριας οδού Θέρμης Ταγαράδων σε αγροτεμάχιο όπου αποθηκεύονταν ξύλινες κολώνες (στύλοι) της ΔΕΗ ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά μεταξύ των άλλων 800 περίπου στύλοι σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παρά την προσπάθεια των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας του δήμου Θέρμης κλπ η φωτιά έκαιγε για ώρες εξαιτίας του εμποτισμού των στύλων αυτών με εύφλεκτα υλικά παράγωγα απόσταξης πετρελαίου δηλ. πίσσας (που περιγράφονται με τον όρο κρεόζωτο-κρεοζωτέλαιο) και των ισχυρών βόρειων ανέμων που επικρατούσαν εκείνη τη μέρα.

Με βάση επιστημονικά δεδομένα ο εμποτισμός των ξύλινων στύλων που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις εν λόγω επικίνδυνες ουσίες είναι της τάξης τουλάχιστο 10% του βάρους τους. 

Οι ουσίες αυτές είναι αναγνωρισμένες ως επικίνδυνες ακόμα και από την νομοθεσία της ΕΕ αφού χαρακτηρίζονται ως «καρκινογόνες» και «ως ένα πολύπλοκο μείγμα εκατοντάδων διαφορετικών ενώσεων που περιλαμβάνουν δι- και πολυ-κυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι πολύ επιβλαβείς για το περιβάλλον και συνιστούν μη αποδεκτό κίνδυνο για τις μελλοντικές γενιές».

Η διασπορά των επικίνδυνων υλικών και των τοξικών προϊόντων της καύσης τους σε μια ευρύτερη περιοχή τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις μετα από ενδεχόμενη επικάθησή τους, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, θέτει σε κίνδυνο περιοχές νοτίως του συμβάντος με βάση τους πνέοντες ανέμους αλλά και οικισμούς με πρώτους αυτούς Ταγαράδων και της Αγίας Παρασκευής που είναι και οι κοντινότεροι.

Αν και δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία για τον τύπο των στύλων που κάηκαν (οι ελαφρού τύπου είναι 200kg οι μέσου 400 kg και οι βαρέως τύπου 800kg) είναι σε κάθε περίπτωση πρόδηλο από τον αριθμό τους ότι η καύση ενός τόσο μεγάλου αριθμού τους ισοδυναμεί με την ταυτόχρονη καύση και των αντίστοιχων τοξικών ουσιών εμποτισμού τους που στην καλύτερη περίπτωση(ελαφρού τύπου) είναι της τάξης των 16 και στη χειρότερη 64 τόνων.

Τα μεγέθη αυτά ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις εύλογες ανησυχίες για τις συνέπειες αυτής της πυρκαγιάς τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και φυσικά την ανάγκη διερεύνησης των συνεπειών από την έκθεση σε αυτές τις τοξικές ουσίες.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά, με αφορμή και αυτού του συμβάντος, ότι είναι τραγικές οι συνέπειες που έχει η απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και συνολικά η διαχείριση δυνητικά επικίνδυνων υλικών με βάση το κριτήριο του κέρδους. Αφού εκτός από τις δυσμενείς συνέπειες τους στις τσέπες του λαϊκού καταναλωτή και τις αντίστοιχες στους όρους εργασίας (μισθοί εργαζομένων, εργασιακές σχέσεις στον τομέα) αλλά και στην διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του δικτύου, είναι εμφανείς και αυτές που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζόμενων που χειρίζονται τα εμποτισμένα υλικά. Το αποδεικνύουν η κατάρρευση του δικτύου στην Αττική με τον πρόσφατο χιονιά, οι πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και τη Δυτική Θεσσαλονίκη στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν κ.α.

Δεδομένη είναι επίσης και η χρόνια υποστελέχωση και η ανεπάρκεια μέσων των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και η απουσία πχ πυροσβεστικών σταθμών επαρκών για τους Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και εν προκειμένω και το Δήμο Θέρμης με βάση τι μεγάλες διαπιστωμένες ανάγκες, αλλά και η έμπρακτη αδιαφορία των κυβερνήσεων διαχρονικά προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Επίσης είναι γνωστό, ότι παρά την γενική απαγόρευση με βάση την επικινδυνότητα υπάρχει η αναφορά προς την ΕΕ του Τμήματος Προστασίας των Φυτών και των προϊόντων τους από τα βιοκτόνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρ. εγγράφου 1462/14470- 8-2-2017) περί ανάγκης κατ’ εξαίρεση συνέχισης της χρήσης του κρεοζώτου στους ξύλινους στύλους ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τα παραπάνω.
 
Πως τοποθετείται η διοίκηση της ΠΚΜ για:
 
· Την ανάγκη να μελετηθεί η διασπορά των ρύπων που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή και οι συνέπειες της με δεδομένη την επικινδυνότητα τους και τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την προστασία της υγείας των κατοίκων και την ασφάλεια των καλλιεργειών και των προϊόντων που ενδεχομένως έχουν επηρεαστεί και την αντίστοιχη προστασία των καταναλωτών αλλά και των αγροτών από ενδεχόμενες ζημίες; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για αυτό;

· Τον δωρεάν έλεγχο της υγείας, από το δημόσιο σύστημα υγείας, όσων έχουν πιθανόν εκτεθεί;
 
Παίρνοντας υπόψη πως η συνέχιση της χρήσης αυτών των επικίνδυνων ουσιών στους ξύλινους στύλους ηλεκτροδότησης γίνεται κατ’ εξαίρεση, πως εξασφαλίζεται από τις υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας η περιβαλλοντικά ορθή και ασφαλής χρήση τους, προκειμένου να εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης για να προλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά όπως της προαναφερόμενης πυρκαγιάς, αλλά και να προστατεύεται η υγεία των εργαζομένων που τα χειρίζονται; 
Σε πόσες επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν γίνει τέτοιοι έλεγχου και ποια είναι τα αποτελέσματά τους; 
Με δεδομένη την επικινδυνότητά τους πως εμπλέκονται ειδικά οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας σε αυτό τον έλεγχο και τα μέτρα πρόληψης;

Δείτε ακόμη:
Θέρμη - Φωτιά τώρα σε εξέλιξη σε εταιρεία στην 8η οδό - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής [VIDEO]