Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι δόσεις, οι εκπτώσεις και οι αλλαγές σε τεκμήρια και e-αποδείξεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι δόσεις, οι εκπτώσεις και οι αλλαγές σε τεκμήρια και e-αποδείξεις



Mε το χρόνο να μετράει αντίστροφα για την πρεμιέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει τις έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια και τις δόσεις που θα δώσουν φορο-ανάσες στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία.


Το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα ενώ για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση του φετινού «λογαριασμού» της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι το οποίο προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και τη χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν σε μια δόση το φόρο εισοδήματος εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε πέρυσι.


Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι εξής παρεμβάσεις:


Τεκμήρια

Δρομολογείται η έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. 

Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. 

Τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα αλλά οι φορολογούμενοι που λόγω της υγειονομικής κρίσης έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.


Ηλεκτρονικές αποδείξεις: 

Οι e-αποδείξεις κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους οι οποίοι λόγω της καραντίνας δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. 

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. 

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος Για την προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι. 

Οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.
 Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και για τις αντοχές του προϋπολογισμού.