Η θέση της Άννας Τσιφτελίδου στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η θέση της Άννας Τσιφτελίδου στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων
Η επικεφαλής της παράταξής μας, Άννα Τσιφτελίδου, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση αυτής ( 10/2/2021) με θέματα συζήτησης την ενίσχυση των επιχειρηματιών που πλήττονται, την αντιμετώπιση της πανδημίας από τους δήμους και κεντρικό θέμα την επίκαιρη αλλαγή του εκλογικού νόμου- του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η επικεφαλής μας τοποθετήθηκε υπέρ της απλής αναλογικής ως το δικαιότερο εκλογικό σύστημα με ισοδυναμία όλων των ψήφων, το οποίο εφαρμόζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη, αλλά δεν του δώσαμε ευκαιρία να δοκιμαστεί στη χώρα μας στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση τάχθηκε υπέρ του ποσοστού εκλογής με 50% συν 1, αντί του 43%, όπως προτείνεται στο σχέδιο νόμου εξασφαλίζοντας μάλιστα τα 3/5 των συμβούλων.
Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης της τέταρτης κάλπης και των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων (των μη συνδεμένων με τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημάρχων) για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων.

Η θεσμική αυτή ρύθμιση έδωσε διέξοδο και ενεργοποίησε πολλούς νέους ανθρώπους που ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά . 

Σε κάθε περίπτωση ζήτησε την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. «Κλεισθένη» σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες που έδινε στα τοπικά συμβούλια αλλά και την περαιτέρω αύξηση αυτών .

Τάχθηκε κατά της μείωσης της ποσόστωσης του φύλου, διότι αυτό θα οδηγήσει τελικά στη μικρότερη συμμετοχή των γυναικών υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές .

Έθεσε το θέμα του ασυμβίβαστου των υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν στον ίδιο Δήμο και τα νομικά πρόσωπα αυτού . 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ασυμβίβαστο δεν συντρέχει εάν τα ανωτέρω πρόσωπα παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ημέρα της εγκατάστασής τους ( δηλαδή αν έχουν τελικά εκλέγει πριν αναλάβουν καθήκοντα συμβούλου ) , με αποτέλεσμα ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά στο δήμο καθόλη τη διάρκεια του πολύμηνου προεκλογικού αγώνα και να μπορούν να επηρεάζουν ψηφοφόρους . 
Με τον προηγούμενο νόμο ( Κλεισθένη) όφειλαν να παραιτηθούν από τη θέση τους, πριν την ανακήρυξη τους ως υποψηφίων .

Τέλος έθεσε και την προβληματική της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων τρεις μήνες περίπου πριν τις εκλογές, θεωρώντας ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, διότι οι δημότες βρίσκονται εκτός εκλογικού κλίματος .

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και προήδρευσε ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης .

Ο εκλογικός νόμος έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση , με βασικές διατάξεις του διαστρεβλώνεται η λαϊκή ετυμηγορία και αντιπροσώπευση και είναι ορθό και σκόπιμο να διορθωθεί .

Ζητήσαμε ήδη στα πλαίσια της διαβούλευσης να τεθεί και ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο .


Δεν υπάρχουν σχόλια