Ψηφιακοί πολίτες απο… κούνια τα Ελληνόπουλα τη χρονιά του COVID-19 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ψηφιακοί πολίτες απο… κούνια τα Ελληνόπουλα τη χρονιά του COVID-19Όλη την Ελλάδα online έκανε η πανδημία του COVID-19, με τα Ελληνόπουλα να γίνονται και αυτά ψηφιακοί πολίτες από κούνια.
Τη χρονιά της πανδημίας σχεδόν όλοι (96%) οι Έλληνες, ηλικίας 16-64 ετών, έγιναν digital citigens.

Οι ψηφιακοί πολίτες στην Ελλάδα υπολογίζονται πλέον σε 6,5 εκατ. Τα μικρά παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση, αφού σχεδόν όλοι οι… μπόμπιρες 5-12 χρόνων είναι επίσης «digital citizens». Περίπου ένα στα πέντε παιδιά (18%), ηλικίας 5 έως 12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο. Η κατοχή κινητού στο παιδικό κοινό είναι ανοδική, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε κατά 8%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Έντονη είναι η παρουσία των παιδιών στο Διαδίκτυο: σχεδόν εννιά στα δέκα παιδιά (85%) είναι χρήστες Internet. Μάλιστα, η διείσδυση της χρήσης του Διαδικτύου είναι αυξημένη κατά 7% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τέλος του 2020.Smarphone uber ales

Η πανδημία έκανε το κινητό τηλέφωνο την απόλυτη συσκευή συνδεσιμότητας. Σχεδόν όλοι (91%) οι Έλληνες συνδέονται στο Διαδίκτυο από το κινητό, έχοντας κυριολεκτικά τα πάντα στο χέρι: επικοινωνία, ενημέρωση, διασκέδαση, κοινωνικοποίηση, ψώνια, επάγγελμα. Το κινητό αποτελεί την πρώτη σε προτίμηση συσκευή (91%) για τη σύνδεση στο Internet. Ακολουθεί με διαφορά (56%) το laptop, έπεται ο σταθερός υπολογιστής (49%), το tablet (27%) και οι «έξυπνες» τηλεοράσεις (21%).

Μάλιστα, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μεσούσης της πανδημίας, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις συσκευές πρόσβασης στο Διαδίκτυο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση ήταν της τάξης του 5% για το κινητό τηλέφωνο, 21% για τα laptops και 4% για τα tablets.

Εντυπωσιακή άνοδο είχε και η χρήση των desktops για σύνδεση στο Διαδίκτυο (42%), καθώς αυξάνεται η εξ αποστάσεως εργασία, αλλά και η τηλε-εκπαίδευση των παιδιών. Εντυπωσιακή άνοδος κατά 29% σημειώθηκε στη χρήση των smart tv ως μέσου σύνδεσης στο Internet.
Ο χαμός στα social media

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η έρευνα «Focus on Tech Life Tips» της Focus Bari, η οποία απεικονίζει το πώς εκτοξεύθηκε η σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία μέσα σε λίγους μήνες, τη «χρονιά της πανδημίας». Η έρευνα αποτυπώνει και την εύλογη άνοδο των social media: οκτώ στους δέκα Έλληνες «υπάρχουν», εκφράζονται και αλληλεπιδρούν μέσω των social media.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται κατά 70% η αναλογία που δηλώνει ότι αφιερώνει στα social (συνειδητά τουλάχιστον) πάνω από μια ώρα κάθε μέρα. Ειδικότερα, περισσότερο από μία ώρα την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα αφιερώνουν πάνω από δύο στους πέντε Έλληνες (44%)


Online αγορές

Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο της πανδημίας εκτοξεύθηκαν στην Ελλάδα οι online αγορές. Πλέον, επτά στους δέκα Έλληνες κάνουν πλέον σήμερα αγορές online, καθώς το τελευταίο εξάμηνο, το 68% του ελληνικού κοινού έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία ηλεκτρονική αγορά.

Ο δείκτης αυτός έχει 9 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση μέσα σε ένα χρόνο, τον χρόνο της πανδημίας. Σε σχέση δε με έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 15%.moved.grΔεν υπάρχουν σχόλια