Μαζικές καταγγελίες για μαϊμού τηλεργασία και αναστολές - Μεγάλη μείωση εισοδημάτων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μαζικές καταγγελίες για μαϊμού τηλεργασία και αναστολές - Μεγάλη μείωση εισοδημάτων



Μαζικές καταγγελίες για μαϊμού τηλεργασία και εργασία παρά την αναστολή συλλέγουν, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, την ώρα που οι επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομία και αγορά εργασίας μεγεθύνονται, λόγω της παράτασης τωn έκτακτων μέτρων.

Πολλαπλές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας καταγγέλλουν στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι, των οποίων η θέση δε φαίνεται να βελτιώθηκε, αν δεν επιδεινώθηκε, από το πρώτο στο δεύτερο πανεθνικό lockdown, με τις περισσότερες να αφορούν σε παραβάσεις όσων προβλέπονται για το καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολών συμβάσεων, λόγω κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Γιώργος Μυλωνάς, μιλώντας στο iEidiseis, κάνει λόγο για τριών ειδών καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο.

«Οι περισσότερες από τις καταγγελίες που έχουμε αφορούν, πρώτον, σε απολύσεις, λίγο πριν το lockdown, αλλά και κατά τη διάρκεια του», αναφέρει. Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή - σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας αυτή είναι άκυρη

«Δεύτερον», συνέχισε, «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις αναστολές συμβάσεων, καθώς εργοδότες καλούν το προσωπικό τους σε “μαύρη”, ουσιαστικά, εργασία», παρά την αναστολή. Τέτοια περιστατικά φαίνεται να προέρχονται, κατά κύριο λόγο από τον χώρο του εμπορίου, σε περιπτώσεις λειτουργίας επιχειρήσεων μέσω click away ή μέσω e-shops, αλλά και από τους κλάδους του delivery και των ταχυμεταφορών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Περαιτέρω, καταγγέλλεται πως οι εργαζόμενοι που καλούνται, τακτικά ή εκτάκτως, σε εργασία ενώ η σύμβαση τους έχει ανασταλεί, συνήθως δεν πληρώνονται τις αντίστοιχες ώρες, με το εισόδημα τους να εξαρτάται, επομένως, από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται.

«Τρίτον έχουμε αρκετές καταγγελίες που σχετίζονται με την τηλεργασία, με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται, για παράδειγμα, για το γεγονός πως βρίσκονται “on call”, εκτός του ωραρίου τους.

Μπορεί δηλαδή κάποιος να σχολάει στις 16.00, αλλά ο εργοδότης να πει στις 18:00, μέσω ενός mail ή ενός τηλεφώνου, “κάνε κι εκείνο”. Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, λοιπόν, σε διαθεσιμότητα σχεδόν όλη τη μέρα», αναφέρει ο οκ. Μυλωνάς.

Στο μεταξύ, «το σύνηθες πλέον είναι ότι κάνεις καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά οι εργοδότες δεν εμφανίζονται στην τριμερή. Έχουν γίνει τόσο θετικά για αυτούς τα πράγματα που δεν έχουν λόγο να πάνε στο ΣΕΠΕ. Το τελευταίο διάστημα έχω λάβει μέρος σε τέσσερις τριμερείς, όπου οι εργοδότες δεν ήρθαν, δεν έχουν κάτι να φοβηθούν», λέει χαρακτηριστικά. Και «φυσικά οι συνάδελφοι δε θα πάνε στα δικαστήρια για 500, 600 έως και 1.000 ευρώ, σκεπτόμενοι τα δικαστικά έξοδα ή το γεγονός πως η απόφαση θα έρθει δύο χρόνια μετά», συνεπώς «ο εργαζόμενος δε μπορεί να βρει το δίκιο του».

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της χώρας προσθέτει πως «δεν υπάρχει σημαντικός έλεγχος στις επιχειρήσεις», ο οποίος θα μπορούσε να περιορίσει τα φαινόμενα εκείνα που έρχονται σε ευθεία παραβίαση, άλλωστε, των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας ή των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό. Για το λόγο αυτό το ΕΚΑ ζητά συνεχώς «να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς», όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΚΑ.


Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΓΣΕΕ

Οι καταγγελίες που φτάνουν στο ΕΚΑ, κατά τα παραπάνω, έρχονται σε πλήρη συμφωνία με εκείνες που συγκεντρώνει η ΓΣΕΕ, μέσω της ομάδας αντι-Covid-19 που έχει συστήσει ή μέσω των Ομοσπονδιών - μελών της.

Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 28.000 μισθωτοί απευθύνθηκαν στα συνδικάτα το περασμένο διάστημα, από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, πολλοί εκ των οποίων - το 32% - ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά την διάρκεια της αναστολής, ή της τηλεργασίας, στον φυσικό χώρο εργασίας, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές.

Το 13% προέβη σε καταγγελίες για άλλες παραβιάσεις εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, κυρίως ως προς τα ωράρια εργασίας, τις υπερωρίες κ.α., το 10% θίγει ζητήματα που αφορούν στην άδεια ειδικού σκοπού, ενώ το 7% έθεσε γενικότερα προβλήματα σε σχέση με τις άδειες και την καταβολή των Δώρων των γιορτών.

Ακόμη, μεταξύ των καταγγελιών που έφθασαν στη Συνομοσπονδία συγκαταλέγονται καταγγελίες για καταχρηστικές απολύσεις, διαμαρτυρίες για παραβιάσεις σε σχέση με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αναφορές σε σχέση με ανεπαρκή υγειονομικά μέτρα στις επιχειρήσεις κ.α..


Μεγάλη μείωση εισοδημάτων για σχεδόν 6 στους 10

Τη ζοφερή κατάσταση στην αγορά εργασίας περιγράφει και η έρευνα που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα (δείτε ΕΔΩ), σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Οκτωβρίου του 2020.

Μεταξύ των κυριότερων ευρημάτων, θυμίζουμε, ήταν τα ακόλουθα:

Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.

Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως το 40% των εργαζομένων δήλωσαν πως έχουν εργαστεί με τηλεργασία στην διάρκεια της πανδημίας, κατά την ίδια έρευνα, γεγονός που εξηγεί και το σημαντικό ποσοστό καταγγελιών σε σχέση με την εξ αποστάσεως εργασία, η ρύθμιση της οποίας νομοθετικά παραμένει σε εκκρεμότητα.