Τα σενάρια για νέα παράταση του lockdown – Τι εξετάζουν για το άνοιγμα της αγοράς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα σενάρια για νέα παράταση του lockdown – Τι εξετάζουν για το άνοιγμα της αγοράς



Η κυβέρνηση φέρεται να αναμένει τα στοιχεία και τις τελικές εισηγήσεις από τους επιστήμονες για να καταλήξει στην απόφασή της σχετικά με την τυχόν παράταση του lockdown και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο το κυβερνητικό επιτελείο θα αρχίσει να συνεκτιμά τις εισηγήσεις των ειδικών και να επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον των περιοριστικών μέτρων ενάντια στην πανδημία. Το σχέδιο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι είτε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, είτε με νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παρουσίαση της τελικής της απόφασης. Την ίδια ώρα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σχεδόν βέβαιη η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι «δύσκολες», όπως εξήγησε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισήμανε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξάλλου, δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς «έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο ένα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία».

Τα δύο σενάρια εργασίας

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων είτε στις 7, είτε στις 14 Δεκεμβρίου και περιέγραψε πως «το υποσύνολο της αγοράς θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα».

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι «υπάρχουν σχέδια για την επαναλειτουργία με γεωγραφική κατανομή, αν θα ανοίξει και πού, ποιο μέρος της αγοράς», ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και Plan B, δηλαδή σχέδιο για το με ποια «σειρά θα ανοίξουν τα καταστήματα», διευκρινίζοντας ο ίδιος πως «ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει». Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία», με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να παραμένει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο χρόνος, ωστόσο, επαναλειτουργίας των σχολείων προβληματίζει ήδη τους ειδικούς, με την πλειονότητα να εκτιμά πως πρέπει να ανοίξουν με το νέο έτος και όχι νωρίτερα.
 «Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» δήλωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακουστεί ξανά το σχολικό κουδούνι το 2021.

Μεγαλύτερης δυσκολίας για τους επιστήμονες είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, καθώς η αγοραστική ζήτηση είναι μεγάλη, και τα σενάρια για σταδιακή επανεκκίνησή του κλάδου στις 14 Δεκεμβρίου φέρεται να υπερτερούν.


 lifo.gr