Συνεχίζονται οι υλοτομίες για την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου στα δασοκτήματα του δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συνεχίζονται οι υλοτομίες για την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου στα δασοκτήματα του δήμου Θέρμης


//H ανακοίνωση του Δ.Θέρμης:
Συνεχίστηκαν σήμερα, στην περιοχή του Τριλόφου αυτή τη φορά, οι υλοτομίες έκτακτης κάρπωσης για την αντιμετώπιση του φλοιφάγου εντόμου σε συνεργασία με την “ ALFAWOOD GROUP Α.Ε.Β.Ε” και δασικούς συνεταιρισμούς. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται υλοτομίες στη θέση Πλατάνια Προφήτη Ηλία και θα ακολουθήσουν στη θέση Κοτρώνι.

Οι υλοτομικές εργασίες περιλαμβάνουν απομάκρυνση όλων των προσβεβλημένων δέντρων εντός του δασοκτήματος, αραίωση κάποιων δέντρων, ώστε να υπάρξει ενδυνάμωση του δασοκτήματος, καθώς και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της προσβολής από τα φλοιοφάγο έντομο.

Οι εργασίες εξυγιαντικής υλοτόμησης και απομάκρυνσης των προσβεβλημένων πεύκων κρίνεται απολύτως αναγκαία για την προστασία των δασικών εκτάσεων του δήμου Θέρμης και θα ακολουθήσουν και σε άλλες δημοτικές δασικές εκτάσεις όπου εντοπίστηκαν προσβολές από το φλοιοφάγο έντομο.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί ανάλογες υλοτομήσεις στο δασόκτημα Ισενλί της Θέρμης. Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, το φλοιοφάγο έντομο το οποίο ξεκίνησε το βλαβερό έργο του από το δάσος του Σέιχ Σου και επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε γειτονικά πευκόφυτα δασοκτήματα, προσέβαλε μόλις το 2% έως 3% του δασοκτήματος της Θέρμης. 

Η καταστροφή περιορίστηκε σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση πάντοτε με την έκταση των ζημιών στο Σέιχ Σου καθώς, ήδη από πέρυσι, ο δήμος ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίες για την αποτύπωση της προσβολής σε όλες τις δασικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται στα διοικητικά όριά του, ενώ ταυτόχρονα, προέβη και σε όλες τις αναγκαίες εξυγιαντικές δράσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονήθηκε για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω της εξυγιαντικής υλοτόμησης των άρρωστων δέντρων, καθώς και όσων γειτνιάζουν με αυτά, ανάλογες υλοτομήσεις έγιναν και στις δασικές εκτάσεις του Αγίου Ιωάννη Βασιλικών και του Μονοπήγαδου.