Φρένο στα τεστ κορονοϊού βάζει στα νοσοκομεία και το ΕΚΠΑ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φρένο στα τεστ κορονοϊού βάζει στα νοσοκομεία και το ΕΚΠΑ


Μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, και το Πανεπιστήμιο Αθηνών σταμάτησε να δέχεται δείγματα για εξέταση Covid-19 από το ΕΣΥ. Ανακριβείς χαρακτηρίζει τις πληροφορίες σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠΑ
Δεν δέχεται από χθες, Πέμπτη, δείγματα για εξέταση Covid-19 από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω περιορισμένου αριθμού αντιδραστηρίων, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο που υπογράφει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής. 

Οπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Δήμητρας Ευθυμιάδου στο ethnos.gr, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με έγγραφό του σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια) αλλά και σε κάποια νοσοκομεία της Περιφέρειας, ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας. 

«Λόγω περιορισμένων αντιδραστηρίων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας και Περιφέρειας και δεν θα παραλαμβάνει από αύριο 3.9.2020 δείγματα για μοριακό έλεγχο SARS-CoV-2 (Covid-19)». 

Το εργαστήριο του ΕΚΠΑ μπλόκαρε μετά το ΕΚΕΑ (εδώ), καθώς άρχισε να δέχεται όλα τα δείγματα τα οποία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ως εκ τούτου, αναμένεται να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την ιχνηλάτηση και την ανίχνευση νέων μολύνσεων, ενώ είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα αναβληθούν και άλλα χειρουργεία. 

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής, χαρακτηρίζει ανακριβείς τις πληροφορίες. 

Η ανακοίνωση 
«Σε συνέχεια σημερινού δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ φέρεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην διεξαγωγή Μοριακών Ελέγχων SARS CoV-2, επισημαίνονται τα εξής: 

1. Το Εργαστήριο λειτουργεί αδιάκοπα τους τελευταίους έξι μήνες, υποστηρίζοντας ανελλιπώς την εθνική προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας SARS CoV-2 και ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ήτοι την εξέταση δειγμάτων από τις πύλες εισόδου, όπως επίσης τις δομές που ελέγχει ο ΕΟΔΥ και ορισμένα συνεργαζόμενα δημόσια νοσοκομεία. 

2. Οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη αντιμετωπίζεται συμπληρωματικά και κατά περίπτωση, αναλόγως της δυναμικότητας του Εργαστηρίου τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

3. Η Επιστολή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ προς τα Δημόσια Νοσοκομεία της 2/9/2020, περί αδυναμίας εκτέλεσης Μοριακού Ελέγχου για SARS CoV-2, αφορά σε συμπληρωματικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων από το ΕΚΕΑ και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στις υποχρεώσεις σε εργαστηριακή κάλυψη που είχε ήδη αναλάβει το Εργαστήριο. 

4. Παρόλα αυτά, το Εργαστήριο εξακολουθεί να υποστηρίζει τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό καθημερινών ελέγχων, στο μέτρο του εφικτού και διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας του. 

Συνεπώς, κάθε δημοσίευμα που αναφέρεται σε αδυναμία του Εργαστηρίου μας για συνέχιση διεξαγωγής Μοριακών Ελέγχων είναι ανακριβές».
protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια