Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Δεν εφαρμόζεται στην πράξη σύγχρονο «σχέδιο για την αντιπυρική προστασία» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Δεν εφαρμόζεται στην πράξη σύγχρονο «σχέδιο για την αντιπυρική προστασία»



«Λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών».
Η ανακοίνωση της Παρέμβασης Πολιτών Δ.Θέρμης με αφορμή τη ...

Στις 19 Νοεμβρίου 2019 ο Εντεταλμένος, ακόμη τότε, Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, κ. Κ. Κουγιουμτζίδης, κάλεσε σε «σύσκεψη συντονισμού και προετοιμασίας» τους προέδρους των κοινοτήτων και ανέβασε μια φωτογραφία όπου ο αριθμός των προέδρων είναι μικρότερος από το μισό του αριθμού των κοινοτήτων του Δήμου! Δεν δόθηκε, βέβαια, στους κατοίκους-δημότες η ευκαιρία ενημέρωσης για την ουσία της συνάντησης, τι συζητήθηκε… www.thermi.gov.gr/info/?p=53797

Τους μήνες που πέρασαν, από τίτλους ευχάριστους το καταχείμωνο (04/01/2019): «Χωρίς σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζεται ο χιονιάς στο Δήμο Θέρμης…», περάσαμε στο «Προβλήματα μικρής έκτασης… λόγω της έντονης νεροποντής…» στις 06 Απρίλη, όταν η «έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών, δημιούργησε προβλήματα στο ρέμα της 8ης οδού προς Ταγαράδες, στις δύο γέφυρες στο Φράγμα Θέρμης και στο ρέμα των Βασιλικών»

Και καταλήξαμε στις 22/5 στο: «Ζημιές σε υποδομές οδοποιΐας, υπόγεια κτίσματα και καλλιέργειες ο απολογισμός της χθεσινής νεροποντής στο Δήμο Θέρμης. Σοβαρή καθίζηση υπέστη γέφυρα στην οδό Περικλέους που ενώνει Τρίλοφο – Πλαγιάρι». 

Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλές κοινότητες του δήμου με σημαντικότερο τη «Σοβαρή καθίζηση (που) υπέστη η γέφυρα στην Κεντρική οδό Περικλέους, στο δρόμο δηλαδή που ενώνει τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι, όπου με εντολή του Δημάρχου Θέρμης και αφού εκτιμήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης, έχει αποκλειστεί με ειδική σήμανση το σημείο» και φτάσαμε να καμαρώνουμε (03/06/2020) διότι πετύχαμε να κηρυχθούν «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία της 21ης Μαΐου,…», ενώ ο αποκλεισμός του δρόμου Τρίλοφος-Πλαγιάρι δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία στους κατοίκους που κάνουν διαδρομές χιλιομέτρων μέσα σε χωραφόδρομους πολύ κακής κατάστασης.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις καθαρίστηκαν πολλά ρέματα …αλλά η φύση είχε φροντίσει ήδη να μας δείξει πως δεν κολακεύεται και δεν ξορκίζεται από το «σύγχρονο και ειδικά εξοπλισμένο όχημα 4Χ4» που παρέλαβε ο δήμος μας με το πρόγραμμα e-OUTLAND τον Απρίλη του 19, το οποίο τέθηκε στη διάθεση του αντιδήμαρχου.

Και φτάνουμε στο σχέδιο για αντιπυρική προστασία. Με έγγραφο (Αρ. Πρ. 19210, Θέρμη 10/6/20) κάλεσε ο Αντιδήμαρχος κ. Κουγιουμτζίδης τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Δήμου Θέρμης να αποστείλουν ως τις 17/6/2020 τις προτάσεις τους για «Λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών».

Ρωτάμε: Φτάνει αυτό; Φτάνουν οι συζητήσεις και οι αναρτήσεις; Μπήκαμε στο Καλοκαίρι κι οι οικισμοί είναι στρωμένοι ολόγυρα με ξερόχορτα-προσανάμματα! Τα άδεια οικόπεδα είναι σχεδόν όλα ακάθαρτα και οι αρμόδιοι του δήμου δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να βελτιώσουν την κατάσταση παρά μόνο υπενθυμίζουν τη νομοθεσία και «απευθύνουν έκκληση προς όλους τους πολίτες να ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους …». 

Είναι φανερό ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμιά σοβαρή προετοιμασία, δεν έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα! Δεν εφαρμόζεται στην πράξη σύγχρονο «σχέδιο για την αντιπυρική προστασία»! Ούτε καν τα σχέδια ΙΟΛΑΟΣ και ΔΑΡΔΑΝΟΣ τα οποία ως εγκύκλιοι παλιάς κοπής, αναδημοσιεύουν απλά το παλιό θεσμικό πλαίσιο.

Στη μεγάλη εικόνα, την πανελλαδική, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα καθώς ο Ν.4662/2020 (πολιτική προστασία) μπήκε στον πάγο και αναβίωσαν οι παλιές δομές, δεν υλοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης στην δασοπροστασία για πάνω από 5.000 εργαζομένων όπως υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να μην έχουν καθαριστεί τα δάση, τα περιαστικά άλση και δασύλλια με αύξηση του κίνδυνου από πυρκαγιές! (Βλέπε Άγιο Τρύφωνα και Τράπεζα Θέρμης…) , δεν υλοποιείται το πρόγραμμα πρόληψης δασικών πυρκαγιών εγκεκριμένου προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ διακόπηκε από την παρούσα κυβέρνηση και η πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων, που εντάσσονταν στο σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών για το 2019-2020. 

Αποκορύφωμα ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/2020 που ακυρώνει την κύρωση των δασικών χαρτών ανοίγοντας νέα θέματα διεκδικήσεων, καταπατήσεων και αλλαγής χρήσης γης, αιτία πολλών πυρκαγιών.

Ανησυχούμε! 
Ανησυχούμε διότι δεν εφαρμόζονται ούτε δημοτικές ούτε δημόσιες πολιτικές πυροπροστασίας, κυρίως πρόληψης!
Πότε θα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα;


Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης