Τελευταία Νέα:

Πόσο πιθανή είναι η καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης;


Πόσο πιθανό είναι να συμβεί καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ;

Οι ειδικοί απαντούν πως ένας τέτοιος κίνδυνος υπάρχει, αλλά είναι εξαιρετικά μικρός.

Η έρευνα για την καρδιά και το σεξ

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, την πρώτη του είδους της, η καρδιακή ανακοπή που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το σεξ αποτελεί σπανίως αιτία για την αιφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας.

Οι ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai Heart Institute του Λος Άντζελες ανέλυσαν 4.557 περιστατικά ανακοπής. Από αυτά, μόλις τα 34 συνέβησαν κατά τη διάρκεια του σεξ ή σε διάστημα μίας ώρας από την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Τα 32 αφορούσαν άνδρες.

Η ανακοπή καρδιάς συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά λόγω δυσλειτουργίας στο ηλεκτρικό της κύκλωμα, με αποτέλεσμα την απώλεια των αισθήσεων και τη διακοπή της αναπνοής. Η ανακοπή καρδιάς είναι θανατηφόρα αν δε γίνει άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Η ανακοπή καρδιάς σε αριθμούς

Σχεδόν το 90% των ασθενών που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς εκτός νοσοκομείου χάνουν τη ζωή τους. Κάθε λεπτό καθυστέρησης της ΚΑΡΠΑ μετά από ανακοπή καρδιάς μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 10%. Η ΚΑΡΠΑ, ιδίως αν εφαρμόζεται τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή καρδιάς, μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Αφορούσε περιστατικά καρδιακής ανακοπής που συνέβησαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2002 και 2015. Η σεξουαλική δραστηριότητα φάνηκε να εμπλέκεται σε ποσοστό μικρότερο από 1% των περιστατικών. Επίσης, η ανακοπή ήταν πιθανότερο να συμβεί σε άτομα που είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Παρά το γεγονός ότι κανένας ασθενής δεν ήταν μόνος όταν συνέβη η ανακοπή, η ΚΑΡΠΑ εφαρμόστηκε μόλις στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.


  healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια