Πώς επηρεάζει η έλλειψη πρωινού τις επιδόσεις των μαθητών Λυκείου; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς επηρεάζει η έλλειψη πρωινού τις επιδόσεις των μαθητών Λυκείου;


Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό, καθώς μας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας και να επιτελέσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Το ίδιο σημαντικό είναι και για τα παιδιά, που έχουν ανάγκη από ενέργεια ώστε να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό πρόγραμμα του σχολείου. Νέα βρετανική έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι το πρωινό στις σχολικές επιδόσεις των μαθητών Λυκείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, υπάρχει σύνδεση μεταξύ πρωινού και επιδόσεων στο λύκειο σε Βρετανούς μαθητές, μιας και όσοι έτρωγαν πρωινό σπάνια κατά τις σχολικές μέρες, είχαν χαμηλότερους βαθμούς στο Λύκειο από εκείνους που έτρωγαν πρωινό συστηματικά. Για την ακρίβεια, όσοι έτρωγαν σπάνια πρωινό, είχαν βαθμό κατά 2 μονάδες μικρότερο από αυτούς που σπάνια παρέλειπαν το πρωινό γεύμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Frontiers in Public Health», όπου η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Κάτι Αντόλφους από τη σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς, δήλωσε: 
Η έρευνά μας υποστηρίζει ότι οι μαθητές Λυκείου που δεν τρώνε πρωινό, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς δε δίνουν καύσιμα στον εγκέφαλό τους για να αρχίσουν τη σχολική μέρα.
Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 294 μαθητές Λυκείου από τo δυτικό τμήμα της κομητείας Γιορκ στη βόρεια Βρετανία το 2011 και βρήκαν ότι το 29% δεν έτρωγε πρωινό σχεδόν ποτέ, το 18% έτρωγε πρωινό περιστασιακά και το 53% έτρωγε συστηματικά πρωινό. Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται σε αντιστοιχία με δεδομένα στη Βρετανία του 2019, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από το 16% των παιδιών δεν τρώει πρωινό.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που δεν έτρωγαν πρωινό, είχαν έως και 2 βαθμούς χαμηλότερους από εκείνους που έτρωγαν πρωινό συστηματικά. Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το κοινωνικοοιονομικό στάτους, την εθνικότητα, το φύλο, την ηλικία και τον δείκτη μάζας σώματος, φάνηκε ότι ο βαθμός εκείνων που δεν έτρωγαν πρωινό, ήταν κατά το ένα πέμπτο μικρότερος από τον βαθμό εκείνων που έτρωγαν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς τονίζουν ότι τα ευρήματα από την παρούσα έρευνα αναδεικνύουν την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος δωρεάν παροχής πρωινού σε όλα τα δημόσια σχολεία της Βρετανίας, ενώ η πρόταση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Magic Breakfast για τη θέσπιση νόμου για το πρωινό πριν από το σχολείο εξετάζεται επί του παρόντος από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στη Βρετανία προσφέρει ένα εθνικό πρόγραμμα μεσημεριανού φαγητού, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχο για το πρωινό. 


Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις Magic Breakfast και Family Action δημιούργησαν ένα πρόγραμμα πρωινού το οποίο παρέχει δωρεάν πρωινό σε πάνω από 1.800 σχολεία σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βρετανίας, με τη Magic Breakfast να προσφέρει επίσης πρωινό σε ακόμα 480 δημόσια σχολεία. Ωστόσο, μένουν ακόμα 24.000 δημόσια σχολεία χωρίς αυτήν την παροχή.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, olivemagazine.gr